Blog
Twee specialisten lopen op de brug in het Atrium Arnhem

Uithuisplaatsing kind heeft grote impact op beveiligers en zorgpersoneel: 'Als een baby'tje bij zijn moeder wordt weggehaald, breekt je hart'



Beveiligers worden vaak gezien als stoere uitsmijters, die mensen de deur 'uitgooien' als ze zich niet gedragen. Dat beeld klopt echter niet bij de beveiligers van Rijnstate. Zij hebben ook een maatschappelijke taak. Zo hebben ze onder andere een belangrijke functie bij uithuisplaatsingen van kinderen die in het ziekenhuis worden geboren en door een rechterlijke uitspraak niet bij hun ouder(s) mogen blijven.

"Onze rol hierin blijft vaak onderbelicht", zegt Bart Hagen, teamleider Bedrijfsveiligheid en Continuïteit binnen Rijnstate. "Maar een uithuisplaatsing heeft een behoorlijke impact op de beveiligers en de collega's die hierbij betrokken zijn."

Het is niet de taak van medewerkers van Rijnstate om het kind mee te nemen. Dat doen externe instanties, waar bij de uithuisplaatsing nauw mee wordt samengewerkt. Dit om de beeldvorming richting de ouders neutraal te houden. 

Bart Hagen staat voor Rijnstate Arnhem

"Ons belang is dat de veiligheid van het personeel en de baby op dat moment is gewaarborgd. Verder zijn wij onafhankelijk, net als het overige ziekenhuispersoneel. Rijnstate is alleen maar betrokken omdat de moeder in het ziekenhuis bevalt."

Ondanks dat Rijnstate in feite geen partij is bij uithuisplaatsingen, hebben uithuisplaatsingen wel een grote impact op het zorgpersoneel en de beveiligers. Een casus duurt vaak een paar weken en wordt tot in de puntjes voorbereid. Ook verpleegkundigen, artsen en hoofden van de afdeling zijn hierbij betrokken.

Het is voor niemand leuk om een pasgeboren kindje bij zijn moeder weg te halen, weet Bart. "Ik ben ook een ouder. Als je kijkt naar zo'n baby'tje dat warm in een Maxi-Cosi ligt, dan breekt je hart. Dat zijn hele heftige dingen die je bijblijven. Aan de andere kant is het ook best bijzonder dat we, door de uithuisplaatsing voor iedereen goed te laten verlopen, een bijdrage leveren aan het leven van een kind. Uiteindelijk is dit voor iedereen de beste oplossing."

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: