Ziekte van Dupuytren
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Mogelijke behandelingen

Hoe kunnen wij u behandelen?

Naaldbehandeling

Naaldbehandeling is een behandeling die we uitvoeren op de polikliniek. Eerst verdoven we de huid van uw vinger of handpalm plaatselijk met enkele prikjes. Daarna prikken we de streng met een naald door, waarna u uw vinger weer verder kunt strekken. Meestal is uw hand binnen enkele dagen weer volledig hersteld en kunt u uw hand weer gewoon gebruiken. Deze behandeling noemen we ook wel naaldfasciotomie of aponeurotomie.

Operatie

Een operatie gebeurt op de operatiekamer tijdens een dagopname. De anesthesist zorgt voor een goede verdoving, waarbij u meestal kunt kiezen tussen een narcose of alleen het verdoven van uw arm. Bij deze operatie verwijderen we het aangedane weefsel. Hierdoor wordt uw vinger weer rechter. Na het verwijderen van het bindweefsel hechten we de wond en verbinden we uw hand en vingers met een drukverband. Hierna mag u weer naar huis. Vaak wordt het verband na enkele dagen verwijderd. Na tien tot twaalf dagen komt u terug op de polikliniek en verwijderen we de hechtingen. Het herstel na een operatie duurt minimaal zes weken. Deze behandeling noemen we ook wel partiele fasciectomie of dermofasciectomie.

Welke behandeling voor u?

Welke behandeling geschikt is voor u, is afhankelijk van uw klachten. Ook is hierbij belangrijk hoe dik de streng is, hoe krom staat uw vinger staat, om welke gewrichten het gaat en of u hier al eerder voor bent geopereerd. Het is daarom ook belangrijk dat een arts uw hand onderzoekt en de streng kan voelen voordat u een advies krijgt over de behandeling.

Nabehandeling met handtherapie

Om te zorgen dat uw hand zo goed mogelijk herstelt en het resultaat zo optimaal mogelijk is, is nazorg door een handtherapeut belangrijk. De handtherapeut bepaalt of het nodig is om een spalk te maken om de behandelde vingers te ondersteunen tijdens het herstel. Ook krijgt u oefeningen mee voor uw vingers en advies voor het gebruik van uw hand bij dagelijkse activiteiten. De handtherapeut begeleidt u tijdens het herstel van uw hand. Dit gebeurt in overleg met uw behandelend specialist.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via:

Komt u op bezoek bij uw naaste?

Draag dan een mondneusmasker.

De mondneusmaskers zijn gratis te verkrijgen bij de hoofdingang van ons ziekenhuis en op alle verpleegafdelingen.

Namens onze patiënten: dank voor uw medewerking!