Aandoening, behandeling en onderzoek
Arts geeft patiënte in de scopiekamer uitleg over het darmonderzoek

Ziekte van Crohn

Wat is de ziekte van Crohn?

De ziekte van Crohn is een chronische darmontsteking, waarbij een deel van de darm langere tijd of zelfs levenslang ontstoken is. Er kunnen ontstekingen ontstaan in het hele spijsverteringskanaal, vanaf de mond tot aan de anus. Bij de meeste patiënten zijn alleen de dunne darm, dikke darm en/of endeldarm ontstoken.

Ontstekingen

Bij de ziekte van Crohn ontstaan er kleine ontstekingen in de darmwand of in de maag. Dit noemen we ook wel zweren (ulcera). De ontstekingen kunnen zich uitbreiden en tot diep in de darmwand doordringen. De darmwand is niet helemaal ontstoken, maar gezonde en zieke stukken darm wisselen elkaar af. Soms groeien de zweren  door de darmwand heen naar andere organen, bijvoorbeeld de blaas of de huid.

Ziekte van Crohn tekening

Meestal begint de ziekte van Crohn in de leeftijd van 15 tot 30 jaar. Het komt iets vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Symptomen

De ontstekingen in de darmwand kunnen lang aanwezig blijven en plotseling klachten veroorzaken, maar ze kunnen ook spontaan genezen. Wel blijft er daarna altijd littekenweefsel achter, waardoor de darm na een tijdje wat nauwer kan worden. Dit kan ervoor zorgen dat de darminhoud lastiger door de darm heen gaat. Dit veroorzaakt onder andere buikpijn. Er kunnen ook bloedingen ontstaan. Door deze bloedingen kunt u last krijgen van bloedarmoede.

Een aantal voorkomende klachten en symptomen is bij de ziekte van Crohn hetzelfde als bij colitis ulcerosa. Dit zijn:

 • buikpijn
 • diarree
 • soms verstopping
 • bloedarmoede
 • vermoeidheid
 • gewichtsverlies.

Ernstige klachten

Heeft u ernstige of langdurige klachten, dan neemt de functie van de darm steeds verder af. Dit betekent dat voedingsstoffen niet goed worden opgenomen. Het gevolg hiervan is een gebrek aan vitaminen en mineralen. Omdat de eetlust meestal ook minder wordt, neemt de conditie af. Behalve problemen met de darmen kunt u ook last krijgen van:

 • wondjes, fistels en abcessen rond de anus;
 • pijnlijke gezwollen gewrichten;
 • pijnlijke ontstoken ogen;
 • pijnlijke blauwrode plekken op de huid;
 • kleine zweertjes (aften) in de mond;
 • galstenen.

Op www.crohnjuwelen.nl vindt u een verzameling van video’s, gemaakt door mensen met de ziekte van Crohn.

Behandeling in het Rijnstate Crohn en Colitis Centrum

We behandelen de ziekte van Crohn in het Rijnstate Crohn en Colitis Centrum. Lees meer over de behandeling van de ziekte van Crohn.

Patiëntervaringen

‘Door Mijn Rijnstate hoef ik minder in het ziekenhuis te zijn'

Sinds haar elfde heeft Maree de Randamie (40) uit Arnhem de ziekte van Crohn, een ontstekingsziekte van de darmen. Om haar leven zo veel mogelijk te kunnen leven zoals ze wil, is het belangrijk dat ze haar ziekte zo goed mogelijk begrijpt. "Het patiëntenportaal Mijn Rijnstate helpt daarbij en zorgt er ook voor dat ik minder in het ziekenhuis hoef te zijn."

 

Lees verder of Bekijk alle patiëntervaringen

Behandeling van Crohn en colitis

Rijnstate heeft bijzondere expertise in de behandeling van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Wij behandelen jaarlijks ruim 2.100 patiënten, ook van ver buiten Arnhem. In het Rijnstate Crohn en Colitis Centrum profiteert u van alle mogelijke diagnostische en therapeutische mogelijkheden.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: