Voedingsadviezen na een maagoperatie
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Advies bij klachten

Na een maagoperatie kunnen klachten ontstaan. We zetten deze voor u op een rij.

Dumpingklachten

Bij een gedeeltelijke en totale maagresectie wordt meestal ook de sluitspier (pylorus) van de maag weggehaald. Het eten en drinken kan sneller en in grotere hoeveelheden dan normaal in de dunne darm terechtkomen. Dit noemen we ‘dumping’. Als u te grote porties in één keer eet, te veel drinkt bij een maaltijd en/of te snel eet, kunnen een of meer van onderstaande klachten ontstaan:

  • misselijkheid
  • buikpijn
  • darmkrampen
  • braken
  • diarree
  • hartkloppingen
  • zweten
  • neiging tot flauwvallen
  • beven/trillen
  • sterk gevoel van honger.

Vroege dumping

We spreken van een ‘vroege dumping’ als de klachten binnen een half uur na het eten van de maaltijd optreden. De klachten ontstaan doordat de voeding in de darm veel vocht aantrekt. Dit vocht wordt uit de bloedvaten opgenomen en voegt zich bij de voedselbrij in de dunne darm. Hierdoor ontstaat een nog voller gevoel, darmkrampen en diarree. Omdat er minder vocht in de bloedvaten zit, daalt uw bloeddruk. Het hart probeert met minder druk het bloed toch rond te pompen waardoor de pols sneller wordt en hartkloppingen, duizeligheid en sufheid kunnen voorkomen. Na een tijdje worden de klachten vanzelf minder heftig. Soms gebeurt dit pas na een paar uur. Om de klachten tegen te gaan kan het fijn zijn om even te gaan liggen.

Late dumping

We spreken van een ‘late dumping’ als de klachten anderhalf tot twee uur na de maaltijd optreden. Door de operatie kan het voedsel niet meer opgeslagen worden in de maag. Hierdoor gaat de vertering van het voedsel in de dunne darm sneller en maakt de alvleesklier meer insuline in een kortere tijd. Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat glucose vanuit de bloedvaten in de rest van het lichaam kan worden opgenomen. Doordat er te veel insuline wordt gemaakt door de alvleesklier daalt uw bloedsuiker te snel. Dit geeft dezelfde klachten als bij een vroege dumping. De nadruk kan meer liggen op zweten, het gevoel dat u flauw gaat vallen, beven/trillen en een gevoel van honger.

Adviezen bij dumpingklachten

  • Eet zes tot acht kleine maaltijden, verspreid deze over de dag.
  • Eet rustig en kauw goed.
  • Drink weinig bij de maaltijden, anders spoelt het voedsel te snel naar de dunne darm. Meestal geeft een klein glas drinken bij het eten geen klachten.
  • Eet geen soep voor de maaltijd en eet het nagerecht een uur na de maaltijd. Bij ernstige dumpingklachten kan het helpen om de maaltijd ‘droog’ te eten. Dat betekent dat u bij de maaltijd niets drinkt. Drink niks vanaf een half uur voor de maaltijd tot een half uur na de maaltijd.
  • Dumpingklachten kunnen ook voorkomen na het eten of drinken van te veel ‘snel opneembare’ suikers zoals gewone suiker en vruchtensuiker. Wees daarom voorzichtig met limonade, vruchtendranken (zoals appelsap, druivensap, sinaasappelsap), frisdranken, gezoete zuiveldranken (zoals chocolademelk en drinkyoghurt), snoep, koek en de hoeveelheid suiker in uw koffie en thee.
  • Suiker zit ook in cake, ontbijtkoek, gebak, koekjes en zoet beleg. Probeer dit daarom niet te veel te eten.
  • Melkproducten bevatten melksuiker (lactose). Ook dit is een snel opneembare suiker en kan dus ook dumpingklachten veroorzaken. Als u meer dan 3 melkproducten per dag gebruikt, en u heeft klachten, dan adviseren we u het gebruik van melkproducten te verminderen tot 2 á 3 per dag (300-450 ml). Als de klachten aanhouden, neem dan kleinere hoeveelheden per keer of probeer zure melkproducten zoals karnemelk, kwark en yoghurt. Zure melkproducten worden meestal beter verdragen omdat ze minder lactose bevatten. Ook kunt u lactosevrije melk, yoghurt of kwark proberen. Deze producten staan tussen de gewone melkproducten in de schappen bij de supermarkt.

Diarree

Diarree kan ontstaan als een gevolg van dumping en lactose-intolerantie, maar kan ook andere oorzaken hebben. Wanneer u na aanpassingen in uw voeding diarree blijft houden, bespreek dit dan met uw diëtist of verpleegkundig specialist.

Reflux

Omdat de kringspier van de maag verwijderd is, kunnen galsappen en/of voeding vanuit de darm in de slokdarm (bij een totale maagresectie) of in het overgebleven deel van de maag (bij een gedeeltelijke maagresectie) terugvloeien. Dit heet een reflux. Reflux kan ’s nachts tijdens het slapen voorkomen maar ook als u voorover bukt.

Adviezen bij reflux

  • Soms kunt u het terugvloeien van galsap tijdens de nacht voorkomen door twee tot drie uur voor het slapengaan niets meer te eten of te drinken.
  • Verhoog het hoofdeinde van uw bed. Slapen in een hoek van ongeveer 30 graden kan reflux tijdens uw slaap voorkomen.
  • Het terugvloeien van voedsel of drinken wordt ook veroorzaakt door direct na een maaltijd of snack voorover te buigen. Om dit te voorkomen raden we aan om na een maaltijd een half uur te wachten met het uitvoeren van klusjes of sporten. Zak door uw knieën in plaats van voorover te buigen om uw veters te strikken. Zorg ervoor dat uw kleding niet te strak zit.
  • Als u regelmatig last heeft van een reflux is het goed om dit met uw verpleegkundig specialist of behandelend arts te bespreken.
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: