Voedingsadviezen na een maagoperatie
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Over de operatie

Gedeeltelijke maagresectie

Bij een gedeeltelijke maagresectie haalt de chirurg een deel van de maag weg. Meestal wordt daarbij ook de sluitspier van de maag verwijderd. Deze spier noemen we ook wel pylorus. De maag die overblijft wordt weer aangesloten op de dunne darm.

Situatie voor gedeeltelijke maagoperatie Situatie voor een gedeeltelijke maagresectie
Situatie na gedeeltelijke maagoperatie Situatie na een gedeeltelijke maagresectie

Totale maagresectie

Bij een totale maagresectie wordt de maag in zijn geheel verwijderd en wordt de slokdarm op de dunne darm aangesloten. Ook bij deze operatie wordt de sluitspier van de maag verwijderd.

Situatie voor totale maagoperatie Situatie voor een totale maagresectie
Situatie na totale maagoperatie Situatie na een totale maagresectie

Na de operatie

Na de operatie mag u kleine slokjes helder vloeibaar drinken (water, thee, ranja of bouillon). Per dag wordt gekeken of u al meer mag drinken. Meestal mag u een dag na de operatie ook melkproducten eten en drinken. U kunt dan kiezen uit melk, karnemelk, (vruchten)yoghurt, (vruchten)kwark, pap en vla. Als u dit goed kunt verdragen, mag u de volgende dag uitbreiden naar een vloeibaar dieet met een warme maaltijd die fijngemalen is. Deze warme maaltijd bestaat uit puree, fijngemalen groenten, fijngemalen vlees of kip en jus. Tussendoor mag u alle producten uit het gehele vloeibare assortiment eten en drinken. U kunt naast thee, koffie en melkproducten ook kiezen voor vruchtenmoes en drinkvoeding. Drinkvoeding is een drank waar extra energie, eiwitten, vitamines en mineralen in zitten.

Begin met zachte voedingsmiddelen

Afhankelijk van de soort operatie moet u het vloeibare, fijngemalen dieet een tot twee weken aanhouden. De chirurg adviseert voordat u weer naar huis gaat wat in uw situatie van toepassing is. Na die periode mag u weer vaste voeding eten en drinken. Begin met zachte voedingsmiddelen. Dat zijn bijvoorbeeld gekookte, gare groenten en zacht rijp fruit. Vermijd grove of harde stukjes die u niet goed fijn kunt kauwen, zoals hardgebakken aardappelen of vlees of brood met zaden en pitten. Als dit goed gaat, mag u alles weer eten. Het blijft belangrijk om goed te kauwen en rustig te eten.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: