Voedingsadviezen bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Lactose-intolerantie

Wat is lactose-intolerantie? 

Lactose is een ander woord voor melksuiker, wat vooral voorkomt in zuivelproducten. Om lactose te kunnen verteren is lactase nodig, een enzym dat in de dunne darmwand wordt aangemaakt. Als dit enzym niet of onvoldoende wordt aangemaakt, wordt lactose niet goed afgebroken. Dit geeft klachten als buikpijn, winderigheid en diarree. 

Lactose-intolerantie of IBD? 

Juist bij darmklachten wordt het gebruik van zuivelproducten vaak (ten onrechte) afgeraden. Klachten als buikpijn, winderigheid en diarree komen zowel voor bij een lactose-intolerantie als bij IBD. Bij IBD worden de klachten eerder door de ontstekingen veroorzaakt dan door het gebruik van zuivel. Vooral bij patiënten met colitis ulcerosa is de kans op een lactose-intolerantie klein, omdat de lactose al in de dunne darm wordt verteerd. Bij de ziekte van Crohn kan het voorkomen dat door de ontsteking in de dunne darmwand, (tijdelijk) te weinig lactase aangemaakt wordt.
Uw lichaam heeft de eiwitten en het calcium uit deze producten wel nodig. Daarom raden wij u aan om alleen een lactosebeperkt dieet te volgen als u echt klachten krijgt van lactose.
Als u twijfelt kunt u een lactose-ademtest doen. Daarmee kan worden aangetoond of u een lactose-intolerantie heeft. Hoeveel lactose het lichaam kan verdragen verschilt per persoon. U kunt het beste zelf uitproberen hoeveel u aan melkproducten verdraagt.

Producten die goed worden verdragen 

In zure melkproducten, zoals kwark, karnemelk en yoghurt zit minder lactose. Daardoor worden deze vaak beter verdragen dan zoete melkproducten. In boter, margarine, koffiemelk, zure room en slagroom zit weinig lactose, waardoor deze producten meestal goed worden verdragen. In Nederlandse harde kazen zit helemaal geen lactose. In zachte kazen zoals brie en camembert zit wel lactose. 

Zorg voor voldoende eiwitten, calcium en vitamine B2 

Om bij een lactosebeperkt dieet toch te zorgen voor voldoende eiwitten, calcium en vitamine B2, kunt u lactosevrije zuivel gebruiken. In het koelvers-vak van de meeste supermarkten vindt u verse lactosevrije melk, lactosevrije yoghurt en lactosevrije vanilleyoghurt. Ook is er houdbare lactosevrije melk te koop.
Veel supermarkten verkopen de producten van MinusL, zonder lactose, zoals melk, (vruchten)yoghurt, chocolademelk, slagroom en koffiemelk. Op de website van MinusL vindt u meer informatie over het assortiment en de verkrijgbaarheid van deze producten.
Daarnaast kunt u kiezen voor sojaproducten die zijn verrijkt met calcium en vitamine B2. Er zijn zowel dagverse als houdbare sojamelkproducten te koop. Kijk op de verpakking of calcium en vitamine B2 zijn toegevoegd.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: