Sterilisatie
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Mogelijke complicaties

Elke operatie brengt het risico op complicaties met zich mee. In het algemeen geeft deze ingreep weinig complicaties. Soms kunnen er bloeduitstortingen optreden, waardoor het scrotum blauw wordt. Een enkele keer laten de huidhechtingen te vroeg los, waardoor de wondjes wat open gaan staan. Hier hoeft u zich niet ongerust over te maken, het geneest vanzelf. Soms ontstaat er een ontsteking in het scrotum. Dat is dan flink gezwollen, ziet rood en is zeer pijnlijk. Daarbij kunt u koorts hebben. Neem in dat geval contact op met uw specialist. Een andere zeldzame complicatie, die meestal binnen 24 uur optreedt, is een nabloeding. Hierbij blijft de wond bloeden. Ook in dit geval raden wij u aan contact op te nemen met uw specialist. 

De eerste weken na de ingreep kunt u in het scrotum, met name na geslachtsgemeenschap, stuwing van zaad voelen. Dit verdwijnt vrijwel altijd na verloop van tijd. Rondom de afgebonden uiteinden van de zaadstrengen ontstaan bindweefselknobbeltjes. Dit is blijvend. 

Gevolgen op de langere termijn 

Tot op heden zijn er geen nadelige gevolgen op langere termijn aangetoond. U moet er vanuit gaan dat deze ingreep niet ongedaan kan worden gemaakt. Een hersteloperatie is technisch meestal wel mogelijk, maar geeft in alle gevallen een aanzienlijk verminderde kans op vruchtbaarheid. In zeer zeldzame gevallen ontstaat een nieuwe verbinding tussen de afgebonden zaadleiders. In dat geval kunnen er weer zaadcellen in het sperma voorkomen. Mocht uw partner in de toekomst vermoeden dat ze toch zwanger is, dan raden wij u aan dit zo snel mogelijk te laten onderzoeken. 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: