Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Sterilisatie

Wat is een sterilisatie?

Sterilisatie (een vasectomie) bij de man is in Nederland een veelvuldig gebruikt (permanent) anticonceptiemiddel. Een sterilisatie is een ingreep waarbij beide zaadleiders tussen de zaadballen (testikels) en de zaadblaasjes onderbroken worden. Bij de operatie worden de zaadleiders doorgesneden, wordt er een stukje tussenuit genomen en worden de zaadleiders afgebonden.

Effecten na de ingreep

De ingreep heeft geen invloed op erectie en zaadlozing (ejaculatie). De zaadvloeistof bevat na de ingreep echter geen zaadcellen meer. De zaadcellen die nog wel worden gemaakt in de zaadballen, breekt het lichaam weer af.

Samenwerking met Slingeland Ziekenhuis

Omdat wij een samenwerkingsverband hebben met het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem, kunt u ook daar geopereerd worden.

Na de sterilisatie

Na de ingreep bent u niet meteen onvruchtbaar. De zaadblaasjes en de prostaat zitten nog vol met zaadcellen. De eerste drie maanden na de operatie komen er bij de zaadlozing nog zaadcellen mee. Daarom moet u deze eerste drie maanden ten minste 20 tot 25 zaadlozingen hebben om volledig onvruchtbaar te zijn.

Spermaonderzoek na drie maanden

Na de ingreep krijgt u een folder waarin u meer kunt lezen over het spermaonderzoek dat na drie maanden plaatsvindt. U levert dan sperma in. Zo wordt het resultaat van de sterilisatie gecontroleerd. De controle is belangrijk om te kunnen vaststellen dat u onvruchtbaar bent. U ontvangt twee à drie weken na het inleveren van het sperma schriftelijk bericht over de uitslag van het onderzoek. Als er geen zaadcellen meer aanwezig zijn, bent u onvruchtbaar. In dat geval kunt u met andere voorbehoedsmiddelen stoppen. Als er nog levende zaadcellen aangetroffen worden, moet er na drie maanden opnieuw spermaonderzoek gedaan worden. De uitslag wordt u schriftelijk medegedeeld.

Gevolgen op de langere termijn

Tot op heden zijn er geen nadelige gevolgen op langere termijn aangetoond. Bij 5 tot 10 procent van de patiënten kunnen chronische pijnklachten in de zaadballen optreden.

Hersteloperatie

Ongeveer 2,5 tot 5 procent van de gesteriliseerde mannen wenst na verloop van tijd toch een kind te verwekken. Meestal gaat het om een tweede huwelijk of verdere gezinsuitbreiding. Hoewel een succesvolle hersteloperatie met moderne technieken mogelijk is, moet u er toch van uitgaan dat de ingreep niet meer ongedaan kan worden gemaakt. Een hersteloperatie is technisch meestal wel mogelijk, maar geeft in alle gevallen een aanzienlijk verminderde kans op vruchtbaarheid.

Onze specialismen

voor deze aandoening
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: