Sterilisatie
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Na de ingreep

Nazorg 

Om het geopereerde gebied steun te geven, kunt u een goed zittende, strakke onderbroek of zwembroek dragen. Deze moet u dragen totdat het geopereerde gebied niet meer pijnlijk aanvoelt. Wij raden u aan om na de ingreep niet zelf een auto te besturen of te fietsen om naar huis te gaan. De rest van de dag moet u rust houden.
De dag na de ingreep kunt u in het algemeen weer aan het werk en mag u weer douchen. U mag pas in bad als de wondjes zijn genezen. Na ongeveer een week mag u sporten. De oplosbare hechtingen waarmee de wondjes gesloten zijn, laten vanzelf los. Hierbij kan wat wondvocht uit de wondjes komen. Hier hoeft u zich niet ongerust over te maken.

Controle op onvruchtbaarheid 

Na de ingreep bent u nog niet meteen onvruchtbaar. De zaadblaasjes en de prostaat zitten nog vol met zaadcellen. De eerste maanden na de operatie komen er bij de zaadlozing nog zaadcellen mee. Daarom moet u in deze periode nog een voorbehoedsmiddel gebruiken. Als u tenminste 20 tot 25 zaadlozingen heeft gehad in een periode van ongeveer drie maanden, zijn de zaadcellen meestal verdwenen. Dan wordt het resultaat van de vasectomie gecontroleerd. Deze controle is belangrijk om de onvruchtbaarheid vast te stellen. U krijgt na de ingreep een potje mee dat u met sperma moet inleveren. Ook ontvangt u dan informatie over het spermaonderzoek.

Als u onder behandeling bent bij de polikliniek Urologie, kunt u één week nadat u het sperma heeft ingeleverd bellen naar de poli (tel. 088 – 005 7705) voor de uitslag. Daarna krijgt u de brief met daarin de uitslag van het spermaonderzoek en de definitieve rekening. 

Als er geen zaadcellen meer aanwezig zijn, bent u onvruchtbaar. In dat geval kunt u met de voorbehoedsmiddelen stoppen. Als er nog levende zaadcellen aangetroffen worden moet na drie maanden opnieuw zaadonderzoek gedaan worden. De uitslag krijgt u daarna schriftelijk. 

Rekening 

Als de hele procedure is afgerond, inclusief het spermaonderzoek na drie maanden, krijgt u de definitieve rekening. Hoeveel u zelf moet betalen verschilt per zorgverzekeraar en per pakket. Deze informatie staat in de polisvoorwaarden van uw zorgverzekeraar. Als u voor een sterilisatie volledig verzekerd bent, wordt deze rechtstreeks gedeclareerd bij uw zorgverzekeraar. 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: