Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Sondevoeding voor uw baby thuis

Uw baby heeft op de afdeling Geboortezorg gelegen. Na deze intensieve en spannende periode komt nu een nieuwe periode in zicht. Uw baby mag naar huis met sondevoeding. Thuis mag uw baby in zijn/haar eigen tempo de volledige fles- of borstvoedingen leren drinken.

Totdat uw baby helemaal zelfstandig kan drinken, geeft u nog sondevoeding. U heeft in het ziekenhuis geleerd hoe dit gaat. Hier vindt u meer informatie over sondevoeding thuis en leest u wat u kunt verwachten.

Uw baby kan niet vervroegd naar huis, als u besluit dat u geen sondevoeding wil leren geven.

Wat zijn de voordelen van sondevoeding thuis?

  • Thuis, in uw vertrouwde omgeving, ervaart u meer rust.
  • Ouder(s)/verzorger(s) en kind bouwen sneller een vertrouwensband op. Dit is goed voor de wederzijdse hechting en de ontwikkeling van uw baby.
  • Thuis ontdekt u sneller het ritme van uw baby en kunt u eerder de signalen (geluidjes en bewegingen) van honger opvangen.
  • Uw baby mag in zijn of haar eigen tempo leren om alle benodigde voedingen te drinken.
  • Thuis is een veiligere omgeving voor uw baby dan het ziekenhuis. 

Hoe geeft u veilig en verantwoord sondevoeding?

Uw baby mag met sondevoeding naar huis. Een verpleegkundige van de afdeling leert u hoe u dit doet. Zo kunt u thuis veilig en verantwoord sondevoeding geven.

Als uw baby naar huis gaat, krijgt u in de dagen voor aan het ontslag op de afdeling een gerichte training. U leert samen hoe u goed en veilig sondevoeding geeft. We vinden het belangrijk dat beide ouders/verzorgers dit leren.

De verpleegkundige doet de handelingen eerst op de afdeling voor. Daarna oefent u onder begeleiding. Tot slot doet u de handelingen zelfstandig. De verpleegkundige blijft wel eindverantwoordelijk.

Sonde inbrengen

Een specialistische verpleegkundige van de kinderthuiszorg komt bij u thuis om zo nodig een nieuwe sonde in te brengen. In zeldzame gevallen kunnen ouders/verzorgers dat ook leren.

Wanneer is de training klaar?

U traint met de checklist. Als u het goed genoeg kunt, tekent de verpleegkundige de punten op de checklist af. Deze ligt voor u klaar op de kamer, zodat u deze altijd bij de hand heeft.

Hoe krijgt u de materialen?

De materialen voor sondevoeding (en eventueel voeding) krijgt u voor ontslag thuis geleverd.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: