Sondevoeding voor uw baby thuis
Uw kind heeft op de afdeling Geboortezorg gelegen. Na deze intensieve en spannende periode komt nu een nieuwe periode in zicht. Uw kind heeft geen intensieve verpleegkundige en medische zorg meer nodig en mag daarom naar huis. Uw baby mag thuis in zijn of haar eigen tempo de volledige fles- of borstvoedingen leren drinken. Totdat uw baby helemaal zelfstandig kan drinken, geeft u nog sondevoeding. U heeft in het ziekenhuis geleerd hoe dit gaat. Hier vindt u meer informatie over sondevoeding thuis en leest u wat u kunt verwachten.
Wat zijn de voordelen van sondevoeding thuis?
Uw baby drinkt alle voeding thuis vaak sneller. Dit heeft te maken met onderstaande redenen. Wees geduldig: het zijn de laatste loodjes die meestal het zwaarst wegen.
- Uw baby thuis verzorgen geeft vaak meer rust, omdat u in uw eigen omgeving bent.
- Ouder(s) en kind bouwen sneller een vertrouwensband op. Dit is goed voor de wederzijdse hechting en de ontwikkeling van uw kind.
- Thuis ontdekt u sneller het ritme van uw kind en kunt u eerder de signalen (geluidjes en bewegingen) van honger opvangen.
- Uw kind mag in zijn of haar eigen tempo leren om alle benodigde voedingen te drinken.
- Thuis is een veiligere omgeving voor uw kind dan het ziekenhuis. In een ziekenhuis heeft uw kind helaas de kans dat het onbedoeld een infectie oploopt.
Hoe geeft u sondevoeding veilig en verantwoord?
Sondevoeding geven blijft thuis ook een voorbehouden handeling. Dit betekent dat deze handeling in principe alleen door deskundigen, zoals een kinder-/neonatologieverpleegkundige, uitgevoerd mag worden. De kinder-/ neonatologieverpleegkundige mag deze handeling wel aan u overdragen.
Als uw kind naar huis gaat, krijgt u in de dagen voorafgaand aan het ontslag op de afdeling een gerichte training. U leert om de handelingen rond het geven van sondevoeding goed en veilig uit te voeren. De handelingen worden eerst op de afdeling door een kinder- en/of neonatologieverpleegkundige voorgedaan. Vervolgens oefent u onder begeleiding en tot slot kunt u de handelingen zelfstandig uitvoeren (de verpleegkundige blijft wel eindverantwoordelijk). Het inbrengen van een nieuwe sonde wordt door de specialistische verpleegkundige van de kinderthuiszorg gedaan. In uitzonderlijke gevallen kunnen ouders dat ook leren.
U traint aan de hand van de checklist. Als u heeft laten zien dat u het goed genoeg kunt en dat het voor u ook goed voelt, wordt deze lijst door de kinder-/neonatologieverpleegkundige afgetekend. Bekijk de checklist. Deze ligt voor u klaar op de kamer, zodat u deze altijd bij de hand heeft.