Sondevoeding voor uw baby thuis
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Belangrijke informatie

Hygiëne

Hygiëne is bij het toedienen van sondevoeding erg belangrijk. Blijf thuis uw handen goed wassen. Zorg ervoor dat u alle andere handelingen zoals wassen, temperaturen en verschonen klaar heeft voordat u de voeding geeft.

Spruw

Wees attent op een witte aanslag in de mond die voor de voeding niet weg te vegen is. Dit heet spruw. Bij vermoeden van spruw neemt u contact op met uw huisarts. Uw kind moet voor spruw met medicijnen behandeld worden.

Rooming-in vóór ontslag

We adviseren om uw kindje een hele dag en eventueel nacht voor ontslag te verzorgen zoals u dit thuis zou doen. U geeft ook alle voedingen en sondevoeding. Tijdens deze dag kijkt een verpleegkundige op de achtergrond met u mee en kunnen eventuele knelpunten met u bespreken.

Naar huis

De eerste periode thuis zal uw kind nog veel slapen. Groeien en drinken kosten veel energie. Uw kind mag op een slaperig moment een voeding overslaan en krijgt deze voeding dan als sondevoeding aangeboden. Uw kind spaart tijdens de slaap energie om de volgende voeding weer goed aan te kunnen.

Controles op de polikliniek

De kinderarts blijft uw kind op de poliklinische controles volgen. In de periode dat uw kind nog een sonde gebruikt, blijven deze arts en de follow-up verpleegkundige aanspreekpunt bij medische problemen.

Praktische vragen over de sonde kunt u stellen aan het specialistische team van de thuiszorg. Als er thuis nog problemen of vragen zijn, die u niet met dit specialistische team van de thuiszorg kunt oplossen, neem dan contact op met de Kinderpoli. We plannen dan meestal een belafspraak met de follow-up verpleegkundige voor u in. Als uw kind ontslagen is uit het ziekenhuis belt de follow- up verpleegkundige u na een week om te horen hoe het gaat met het drinken. Daarna belt zij wekelijks of een keer in de twee weken.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: