Sondevoeding voor uw baby thuis
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Checklist

1. Het controleren van de sonde

Om veilig sondevoeding te geven moet er iedere keer dat uw kind sondevoeding krijgt, gecontroleerd worden op drie punten. Ten eerste of de positie van de sonde juist is. Ter hoogte van het neusgat is op de sonde een markering met een watervaste stift aangebracht. Deze moet zichtbaar zijn. Ook moet de pleister nog goed gefixeerd zitten op het wangetje van uw kind en mag de sonde niet opgekruld achter in het mondje liggen. Gedurende de opname van uw kind moet er altijd een verpleegkundige aanwezig zijn als de sonde wordt gecontroleerd, ook als u al alles heeft afgetekend op de checklist. Dit gebeurt omdat de verpleegkundige van de afdeling eindverantwoordelijk blijft. U kunt de sonde ook controleren door middel van een PH-meting maar dit kan alleen als u uw baby een ronde laat slapen. Doe dit dus voordat u voeding geeft, anders trekt u geen maaginhoud maar voeding op.

2. Het geven van sondevoeding

Uw kind krijgt moedermelk en/of kunstvoeding via de sonde wanneer hij of zij niet alles zelf kan drinken. Het is belangrijk dat u weet waar u op let tijdens het geven van de sondevoeding. U leert de juiste signalen van uw kind herkennen.

3. Het leren inbrengen van een sonde

Als u het prettig vindt mag u zelf leren om een sonde in te brengen. De sonde mag zes weken blijven zitten. De verpleegkundige kijkt voor ontslag hoelang de sonde er al in zit en bekijkt dan of deze nog gewisseld moet worden. Een sonde leren inbrengen is geen voorwaarde om vervroegd naar huis te gaan. De meeste ouders kiezen hier niet voor en dan regelt het transferbureau van het ziekenhuis dat er een specialistische verpleegkundige van de kinderthuiszorg bij u thuiskomt. U krijgt bij ontslag een telefoonnummer van het transferbureau en kunt ze inschakelen als u ze nodig heeft.

Bekijk de werkwijze bij het inbrengen van een maagsonde bij uw baby.

4. Het fixeren van een sonde

Uw kind zal steeds actiever worden, waardoor uw kind de sonde kan lostrekken. Wij leren u om de sonde op een veilige wijze te fixeren. U krijgt de materialen voor de sondevoeding mee naar huis. Thuis gebruikt u een spuit per 24 uur voor het geven van de sondevoeding. Deze spuit spoelt u iedere keer schoon met koud en daarna warm water. Daarna legt u de spuit droog weg.

5. Het verwijderen van een sonde

Als u twijfelt of de sonde op de juiste plek zit kunt u een pH-meting doen. Deze meting doet u voordat u sondevoeding geeft. Als de pH-meting niet goed is moet u de sonde verwijderen. Als uw kind verkleurt, stopt u met het geven van de sondevoeding en verwijdert u de sonde . Deze zit dan niet goed. Bij reacties zoals hikken, misselijkheid, braken en hoesten stopt u even door de sonde af te klemmen. U probeert het daarna nog een keer.

6. Het bereiden van sondevoeding

Voor een aantal kinderen is het wenselijk dat zij speciale toevoegingen aan hun moedermelk en/of kunstvoeding krijgen. Wij lopen met u de bereidingswijze door. Sondevoeding wordt op lichaamstemperatuur toegediend. Controleer daarom eerst de temperatuur van de sondevoeding voordat u dit geeft.

7. Het toedienen van medicijnen

Uw kind krijgt in de periode in het ziekenhuis de medicijnen in vloeibare/oplosbare vorm door de sonde, maar richting het ontslag uit het ziekenhuis laat de verpleegkundige u al zien hoe u de medicatie moet geven via de mond. Het is verstandig om de vitamines of andere medicatie die uw kind krijgt ook niet meer via de sonde te geven. In plaats daarvan kunt u deze thuis met een lepeltje of speentje geven zodat uw kind hieraan went.

8. Het verzorgen van de neus en mond

Een sonde zorgt voor prikkeling van het neusslijmvlies, waardoor er extra slijm (snot) wordt aangemaakt. De neus kan hierdoor verstopt raken, wat het drinken moeilijker maakt. U maakt de neus van uw baby schoon met afgekoeld gekookt water waarin keukenzout is opgelost en met gaasjes. Los hiervoor een theelepel zout in een liter water op. U kunt ook neusdruppeltjes van fysiologisch zout geven. Als uw kind niet of weinig drinkt, is het belangrijk om de mond goed te verzorgen. Dit doet u met een gaasje en afgekoeld gekookt water. De lippen kunt u met vaseline verzorgen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: