Pijnbestrijding rondom uw operatie
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Pijn meten

Hoe meten we uw pijn?

De verpleegkundige vraagt u rondom de operatie regelmatig of u pijn heeft. Zij vraagt ook hoeveel pijn u heeft. Zo meten wij uw pijn. U kunt aangeven hoeveel pijn u heeft met een cijfer van 0 tot en met 10. Dat wordt ook wel de pijnscore genoemd. Dit betekenen de pijnscores:

  • Cijfer 0: u heeft geen pijn.
  • Cijfer 10: u heeft de ergste pijn die u zich kunt voorstellen.
  • Cijfer 3 of lager: de pijn is voor u acceptabel of houdbaar.
  • Cijfer 4 of hoger: de pijn is voor u onacceptabel, en u geeft daarmee aan dat u wilt dat we de pijn behandelen.

Vindt u het moeilijk om de pijn een cijfer te geven? Dan kunnen we de pijn ook op andere manieren meten.

U ervaart uw pijn anders als u beweegt, diep doorademt of hoest dan als u stilligt. Wij willen vooral weten hoe u uw pijn ervaart als u beweegt en diep doorademt.

We blijven de pijn meten. Ook als u extra pijnmedicatie heeft gekregen.
Het is belangrijk dat we weten of deze medicatie geholpen heeft of niet. Doordat u opnieuw een pijncijfer geeft, weten wij of uw pijn verminderd is en of deze voor u acceptabel is.

Geef het direct aan als u te veel pijn heeft

Heeft u te veel pijn? Wacht dan niet tot de verpleegkundige u naar de pijn vraagt, maar geef het direct aan. We gaan u dan meteen behandelen om de pijn te bestrijden. Hoe langer u wacht, hoe lastiger het is om de pijn weer op een acceptabel niveau te krijgen.

Acute Pijn Service

Bij grotere operaties overlegt de behandelend arts met de anesthesioloog of de Acute Pijn Service. Dat is een gespecialiseerd team van pijnverpleegkundigen/consulenten, pijnspecialisten en anesthesiologen. Zij bespreken de pijnbehandeling die u op dat moment krijgt en geven er advies over aan de behandelend arts.

 

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: