Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Pijnbestrijding rondom uw operatie

U wordt binnenkort voor een operatie opgenomen in Rijnstate. Na een operatie is pijn meestal niet te voorkomen. Het is belangrijk om uw pijnklachten zo goed mogelijk te behandelen. We meten daarom uw pijn. Hier leest u meer over pijn(bestrijding) na een operatie.

Wat is postoperatieve pijn?

Acute pijn na een operatie noemen we postoperatieve pijn. Het is een van de meest voorkomende problemen na een operatie. Acute pijn is een signaal van uw lichaam dat er een bindweefselbeschadiging is. Bijvoorbeeld door een snee of wond. De pijn neemt af als de genezing vooruitgaat. De plek van de pijn is vaak duidelijk aan te geven en er is een grote kans dat u volledig herstelt.

Waarom is pijnbestrijding belangrijk?

Pijn na de operatie kan ervoor zorgen dat u niet goed doorademt, niet goed hoest en niet goed beweegt. Daardoor kunt u complicaties krijgen, zoals een longontsteking of een trombosebeen. Te veel pijn kan er dus voor zorgen dat u minder goed herstelt. Als pijn na een operatie niet voldoende wordt behandeld, kunt u chronische pijn krijgen. Dat is pijn die langer duurt dan drie maanden en niet meer de signaalfunctie heeft die acute pijn wel heeft.

Daarom is pijnbestrijding belangrijk. Geef daarom na de operatie tijdig aan of u pijn heeft en hoeveel. Wij kunnen uw pijnklachten dan zo goed mogelijk behandelen.

Wanneer krijgt u uitleg over pijnbestrijding?

We doen er alles aan om uw pijn na de operatie goed te behandelen. Daarom krijg u al voor de operatie een afspraak op de polikliniek: de preoperatieve screening. U heeft een gesprek met de anesthesioloog. Dat is de arts die u de verdoving geeft voor de ingreep. Hij houdt ook tijdens en na de ingreep in de gaten hoe het gaat met uw vitale lichaamsfuncties, zoals uw ademhaling en uw hartslag. De anesthesioloog is ook verantwoordelijk voor pijnbestrijding. Verder krijgt u tijdens de preoperatieve screening informatie en uitleg over de pijnbehandeling. Wij vertellen u wat u van de arts en de verpleegkundige kunt verwachten en wat zij van u verwachten. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat u op tijd aangeeft of u pijn heeft en hoeveel. Als u vragen heeft over de pijnbehandeling, dan kunt u die meteen stellen. 

Hoe bestrijden we de pijn rondom de operatie?

Tijdens de operatie en direct na de operatie op de verkoeverkamer krijgt u pijnmedicatie. U gaat pas terug naar de verpleegafdeling als de pijn voor u redelijk te accepteren is. De anesthesioloog vertelt de verpleegafdeling hoe zij de pijn acceptabel kunnen houden. De verpleegkundige geeft u pijnmedicatie in samenspraak met u en in overleg met de behandelend arts.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: