Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Neusspoelen

Uw arts heeft u geadviseerd om uw neus te spoelen. Hier leest u hoe u dat het beste kunt doen en vindt u verschillende manieren om uw neus te spoelen.

Waarom uw neus spoelen?

Trilhaartjes in uw neusslijmvlies zorgen er normaal voor dat het slijmvlies vuildeeltjes opvangt. Deze vuildeeltjes worden samen met het slijm naar de achterkant van uw keel gebracht, u slikt het door en het wordt vernietigd door de zuren in uw maag. Als uw slijmvlies opzwelt werken de trilharen niet goed waardoor korstjes in uw neus ontstaan.

Dit is ook het geval bij neuspoliepen, bij een luchtwegallergie (allergische rhinitis), bij een (ernstige) verkoudheid, bij hyperreactieve slijmvliezen en/of bij chronische ontstekingen in de neus(-bijholten). De ontregelde slijmvliezen houden het slijm (korsten en/of pus) langer vast in de neus, met als gevolg dat het zich gaat ophopen. In dit slijm (korsten en/of pus) kunnen bacteriën makkelijker overleven en infecties veroorzaken.

Neusspoelen na een operatie

Uw neus spoelen met zout water is nodig om op een voorzichtige manier oud bloed te verwijderen, eventuele vorming van korsten tegen te gaan en de neus goed schoon te maken. Na een operatie aan de neus is bijvoorbeeld de normale schoonmaak van de neus tijdelijk verstoord.

Wat zijn de voordelen van neusspoelen?

  • Het overtollige slijm (korsten en/of pus) wordt afgevoerd. Het slijmvlies wordt gereinigd en daarmee wordt de kans op infecties kleiner;
  • U kunt vrijer ademhalen;
  • Medicijnen die in de neus gesprayd of gedruppeld worden op een schoon slijmvlies hebben meer effect.

Spoelen met een zoutoplossing

Spoel uw neus met een zoutoplossing. Spoelen met alleen (lauw) water kan irriteren en pijnlijk zijn. Als u uw neus spoelt heeft u vaak te maken met een ontstoken en/of beschadigd neusslijmvlies door verkoudheid, allergie, neusbijholtenontsteking of door een neusoperatie. Het is voor het gevoelige slijmvlies belangrijk dat u met de juiste hoeveelheid zout uw neus spoelt. Te veel of te weinig zout kan pijnlijk aanvoelen. We adviseren u daarom om uw neus te spoelen met een fysiologische (isotonische) zoutoplossing.

Zelf zoutoplossing maken

U kunt zelf zoutoplossing maken door een afgestreken theelepel jodiumvrij zout op te lossen in een glas met 200 ml lauwwarm water. Het is erg belangrijk om jodiumvrij zout te gebruiken. Jodium kan het gevoelige en/of ontstoken slijmvlies namelijk irriteren. Het water hoeft niet gekookt te worden, Nederlands kraanwater is schoon genoeg.

Als het zout voor uw gevoel te sterk is en pijn doet, kunt u het zachter maken door een derde deel jodiumvrij zout te vervangen voor maagzout (natriumcarbonaat, ook wel baking soda genoemd). Dat komt dus neer op zes gram jodiumvrij zout en drie gram maagzout opgelost in een liter lauwwarm water. Er zijn ook zakjes zout verkrijgbaar die u op kunt lossen in 250 ml water. Deze kunt u kopen via de apotheek. Deze zakjes zout bevatten een beetje menthol en zijn erg prettig voor uw neus. 

Hoe lang en hoek vaak spoelt u uw neus?

Hoe lang en hoe vaak uw neus spoelt is afhankelijk van de diagnose en de ernst van uw klachten. Onderstaand overzicht is een handige richtlijn. Uiteraard kan daar in overleg met uw arts van worden afgeweken.

Welke diagnose heeft u? Hoe vaak spoelt u uw neus? Hoe lang spoelt u uw neus?
Luchtwegallergie Twee tot vier keer per dag Zolang u klachten heeft
Acute neusbijholteontsteking Twee tot vier keer per dag Zolang u klachten heeft
Chronische neusbijholteontsteking (met of zonder neuspoliepen) Een tot twee keer per dag Elke dag. Tijdens een acute fase doet u dit vier tot zes keer per dag.
Na een operatie Vier tot zes keer per dag Minimaal twee tot drie weken na de operatie. Eventueel langer op advies van uw arts.

Let op! Gebruikt u ook een neusspray of -druppels? Spoel dan eerst uw neus. Als uw neus nog erg nat is na het spoelen, wacht dan 10 minuten en gebruik daarna de neusspray of neusdruppels. Het medicijn uit de neusspray of neusdruppels wordt anders verdund door de achtergebleven zoutoplossing en werkt dan minder goed.

Het is beter om uw neus op te halen of te spoelen dan te snuiten. Voorzichtig snuiten na het spoelen mag wel, want daarmee kunt u extra zoutoplossing en vuil verwijderen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: