Neusspoelen
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Gebruiksaanwijzing Nasofree neusdouche

  1. Gebruik een zelfgemaakte zoutoplossing of kant-en-klare sachets met nasaal spoelzout in de Nasofree neusdouche. Het water dat u gebruikt hoeft niet gekookt te worden. Nederlands kraanwater is schoon genoeg. Voor gebruik schudt u de neusdouche goed, zodat het zout en het water goed worden gemengd.

  2. Buig uw hoofd zover mogelijk voorover, net zover totdat uw kin (bijna) tegen uw borst komt. Dit is belangrijk omdat hierdoor de spoelvloeistof ook de hoger gelegen bijholten bereikt. Dit is vooral belangrijk wanneer u aan uw voorhoofdsholte bent geopereerd.

  3. Plaats de neusdouche in een van uw neusgaten en knijp rustig in de fles terwijl u een 'K'-klank zegt. Hierdoor sluit het zachte gehemelte uw neus af en komt de zoutoplossing zo min mogelijk achter in uw keel. Laat na het knijpen de zoutoplossing uit uw andere neusgat stromen. Het spoelwater kan zowel via hetzelfde neusgat als via het andere neusgat naar buiten stromen. Beiden zijn goed. Eventueel snuit u licht uw neus. Er komt dan extra zoutoplossing en viezigheid uit uw neus.

  4. Plaats daarna de tip van de neusdouche in het andere neusgat en knijp weer rustig in de fles. Herhaal de gang van zaken bij beide neusgaten, totdat de neusdouche helemaal leeg is. Door rustig te knijpen voorkomt u dat er zoutoplossing in uw keel terecht komt. Mocht dat wel gebeuren, dan is dat niet schadelijk en spuugt u het gewoon uit.
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: