Neusspoelen
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Manieren om uw neus te spoelen

Er zijn diverse mogelijkheden manieren om de uw neus te spoelen. De spullen die u nodig heeft kunt u bij de apotheek of op internet kopen. 

Spoelen uit de hand of uit een kommetje
U kunt uw neus reinigen door van uw hand een kommetje te maken, een beetje van de zoutoplossing in uw hand te doen en het dan op te snuiven. Ook kunt u het spoelwater in een kommetje doen en het dan vanuit het kommetje opsnuiven. Het nadeel hiervan is dat u de handeling relatief vaak moet herhalen om voldoende te spoelen. Korsten, slijm en/of pus zullen in uw keel terecht komen. Deze korsten, slijm en/of pus zult u vervolgens moeten uitspugen. Daarnaast is het op deze manier niet mogelijk om alle holten van de neus goed te bereiken omdat de zoutoplossing via de neusbodem de keelholte bereikt.

Spoelen met een spuitje
Een andere mogelijkheid is om de zoutoplossing met een (injectie-)spuit zonder naald in uw neus te spuiten. Het voordeel van deze manier ten opzichte van het spoelen uit de hand of een kommetje is dat u nu met relatief meer zoutoplossing (per keer) spoelt en ook dat u het spoelwater met wat kracht in de neus kunt spuiten. Het nadeel van deze manier blijft dat u relatief vaak zult moeten spuiten. De spuit heeft een beperkte inhoud en korsten, slijm en/of pus komen ook nu in uw keel terecht.

Spoelen met de Nasofree neusdouche
De Nasofree neusdouche (250 ml inhoud) is een soort van knijpfles die speciaal ontwikkeld is om de neus snel en efficiënt te reinigen. Door in de Nasofree te knijpen kunt u met wat kracht de zoutoplossing in de neus spuiten, waardoor de neus goed wordt gereinigd en ook de bovenste neusbijholten kunnen worden bereikt. De Nasofree is makkelijk schoon te maken en daardoor is de kans op besmetting minimaal.

Spoelen van de neus met medicijnen
Vaak vraagt uw arts u om medicijnen op te lossen in het zout water waarmee u spoelt. Meestal gaat dit om Flixonase nasules. Dat zijn corticosteroïd druppels die alleen in de neus zelf werken maar niet worden opgenomen in het bloed.

Uw arts vertelt u dat u vier nasules moet oplossen in de volledige 250 ml zoutwaterspoeling en daar de beide helften van de neus mee kunt spoelen. Op die manier kunnen de medicijnen uw neusslijmvlies goed bereiken.

Andere manieren om te spoelen
Er zijn ook andere spoelinstrumenten verkrijgbaar zoals een schenkkannetje. Met een schenkkannetje kunt u het spoelwater in uw neus gieten. Het nadeel van deze spoelinstrumenten is dat u bij gebruik uw hoofd niet goed voorover kunt buigen en u geen lichte druk kunt uitoefenen. Hierdoor bereikt de zoutoplossing de keel via de neusbodem. Het kan daarmee dus niet in de hoger gelegen (bij-)holten komen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: