Fluorescentie-angiografie (FAG)
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Voor het onderzoek

Voorbereiding thuis 

Kleding 
Draag loszittende kleding tijdens het onderzoek. Dan kunnen we het onderzoek goed uitvoeren. 

Medicijnen 
Gebruikt u bloedverdunners? Zeg dit dan voordat het onderzoek begint. U kunt uw medicijnen wel gewoon innemen.
Heeft u astma, COPD, epilepsie of een nier- of hartaandoening? Zeg dit dan van tevoren. Als dat nodig is, kunnen we dan de hoeveelheid fluoresceïne aanpassen. 

Eten en drinken 
Meestal spuiten we de kleurstof in in uw arm. In dit geval mag u voor het onderzoek gewoon eten en drinken.
Als u de kleurstof via een drankje krijgt, mag u vier uur van tevoren niet eten en twee uur van tevoren niets drinken. Anders is de kleurstof niet goed op de foto’s te zien. Als dit nodig is, spreken we dit voor het onderzoek duidelijk met u af.

Zwangerschap 
Bent u zwanger? Zeg dit dan tegen uw oogarts. Samen bespreekt u of de FAG echt nodig is. 

Onderzoek van bloed of urine 
De kleurstof die we gebruiken bij de FAG kan invloed hebben op sommige laboratoriumuitslagen van uw bloed of urine. Moet u uw bloed of urine laten onderzoeken? Doe dit dan vóór de FAG. Kan dat niet? Laat dit laboratoriumonderzoek dan pas 48 uur na de FAG doen. 

Meenemen naar het ziekenhuis
Dit neemt u mee naar het ziekenhuis: 

  • Een actueel overzicht van uw medicijnen; dit kunt u opvragen bij uw apotheek.
  • Een zonnebril. Het kan prettig zijn deze te dragen na het onderzoek. U kunt na het onderzoek namelijk last hebben van licht doordat uw pupillen tijdelijk wijder zijn.
  • U krijgt van ons van tevoren een vragenlijst die u thuis in kunt vullen. Neem de ingevulde vragenlijst mee naar het onderzoek.

Vervoer naar huis 
Na het onderzoek ziet u tijdelijk minder goed. Daarom mag u niet zelf naar huis rijden. Neem daarom iemand mee die u na afloop naar huis brengt.

Voorbereiding in het ziekenhuis 

U meldt zich op het afgesproken tijdstip op de polikliniek Oogheelkunde in Rijnstate Elst. De polikliniek Oogheelkunde is op de eerste etage. U kunt zich melden bij de aanmeldzuil. 

Meestal fotograferen we beide ogen, ook als u maar aan één oog een probleem heeft. Op die manier kunnen we de ogen goed met elkaar vergelijken.
Voor het onderzoek dienen wij oogdruppels toe in beide ogen om uw pupillen te vergroten. Door de druppels worden uw pupillen groot en gaat u wazig zien. De inwerktijd van de druppels is ongeveer dertig minuten. Daarna roepen wij u binnen en begint het onderzoek.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: