Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Fluorescentie-angiografie (FAG)

Binnenkort krijgt u een fotografisch onderzoek van uw ogen, fluorescentie-angiografie (FAG). Hier leest u hoe dit onderzoek verloopt en wat u kunt verwachten.

Wat is fluorescentie-angiografie? 

Fluorescentiefoto’s geven informatie over de bloedvaten van uw netvlies en uw vaatvlies. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de kleurstof fluoresceïne. Fluoresceïne is een veilige kleurstof die bijna nooit leidt tot allergische reacties. Heeft u ooit een allergische reactie gehad na een contrastonderzoek? Meld dit dan aan uw behandelend arts vóór het onderzoek.

Hoe bereidt u zich voor op het onderzoek? 

Kleding 
Om het onderzoek goed te laten verlopen, verzoeken we u geen strakke kleding te dragen. Loszittende kleding zorgt ervoor dat we het onderzoek beter kunnen uitvoeren.

Medicijnen 
Gebruikt u antistollingsmiddelen? Meldt u dit dan voor het onderzoek begint. U kunt uw medicijnen wel gewoon innemen.

Heeft u astma, COPD, epilepsie of een nier- of een hartaandoening? Meld dit dan van tevoren. Zo nodig kunnen we dan de hoeveelheid fluoresceïne aanpassen.

Zwangerschap 
Bent u zwanger? Geef dit dan aan bij uw oogarts. Samen bespreekt u of de fluorescentie-angiografie echt nodig is.

Onderzoek van bloed of urine 
De kleurstof kan sommige laboratoriumuitslagen van uw bloed of urine beïnvloeden. Moet u uw bloed of urine laten onderzoeken? Doet u dit dan vóór het FAG-onderzoek. Is dit niet mogelijk? Stel dan het laboratoriumonderzoek uit tot 48 uur na de FAG.

Meenemen naar het ziekenhuis 
U neemt het volgende mee naar het ziekenhuis: 

  • een actueel overzicht van uw medicijnen;
  • een zonnebril. U kunt na het onderzoek last hebben van licht omdat uw pupillen tijdelijk wijder zijn.

Wij vragen u ook om de bijgevoegde vragenlijst thuis in te vullen en mee te nemen naar het onderzoek.

Vervoer naar huis 
Na het onderzoek ziet u tijdelijk minder goed. Daarom mag u niet zelf naar huis rijden. Regelt u daarom iemand die u na afloop naar huis brengt.

Hoe verloopt het onderzoek? 

U meldt zich op het afgesproken tijdstip op de polikliniek Oogheelkunde in Rijnstate Velp, President Kennedylaan 100 in Velp. De polikliniek Oogheelkunde bevindt zich op de vierde etage. U kunt zich melden bij de aanmeldzuil.

Voor het onderzoek dienen wij oogdruppels toe in beide ogen om uw pupillen te vergroten. Meestal fotograferen we beide ogen, ook al hebt u maar aan één oog een probleem. Op die manier kunnen we de ogen goed met elkaar vergelijken. Door de druppels worden uw pupillen groot en gaat u wazig zien. De inwerktijd van de druppels is ongeveer dertig minuten. Hierna roepen wij u binnen om de kleurstof (fluoresceïne) toe te dienen en de foto’s te maken.

De kleurstof kan op twee manieren worden toegediend, via een infuusnaald of via een drankje. Hieronder leest u hoe dit gaat en wat de verschillen zijn.

Kleurstof via een infuusnaald in uw arm of hand 
Dit is de meest gebruikte manier omdat de kwaliteit van de foto’s hiermee het hoogst is. Eerst maken we overzichtsfoto’s. Daarna wordt de kleurstof ingespoten, meestal in uw rechterarm.

Mag u geen injectie in uw rechterarm hebben, bijvoorbeeld omdat u een borstamputatie met okselklierverwijdering heeft gehad? Zegt u dit dan vóór de injectie tegen de fotograaf.

Al na een paar seconden zit de contrastvloeistof in de bloedvaten van uw ogen en wordt deze zichtbaar op de foto’s. Daarom begint de fotograaf direct na het inspuiten foto’s te maken.

De foto’s met kleurstof zijn de belangrijkste opnames. Deze foto’s kunnen op deze dag maar één keer gemaakt worden. Volg dus goed de aanwijzingen van de fotograaf op.

Kleurstof via het drinken van een drankje 
Dit gebeurt meestal bij kinderen of als het vooraf met u is afgesproken. Kort nadat u het drankje heeft ingenomen, begint de fotograaf met het maken van de foto’s. Als u de kleurstof via een drankje krijgt, mag u vier uur van tevoren niet eten en twee uur van tevoren niets drinken. Anders is de kleurstof niet goed op de foto’s te zien.

Door de contrastvloeistof kunt u tijdens het onderzoek even een vreemde smaak in uw mond hebben. Het kan ook zijn dat u korte tijd misselijk wordt (vijftien tot dertig minuten).

Wat gebeurt er na het onderzoek? 

  • U blijft nog vijftien minuten op de polikliniek om er zeker van te zijn dat u geen overgevoeligheidsreactie krijgt.
  • Na het onderzoek ziet u tijdelijk minder goed. Dit komt door het flitslicht en omdat uw pupillen tijdelijk wijder zijn. Het is vaak prettig om een zonnebril te dragen na het onderzoek.
  • De gebruikte kleurstof geeft uw huid en soms uw oogwit tijdelijk een gele kleur. In de loop van de dag verlaat de kleurstof uw lichaam via de urine. Uw urine kan de eerste 24 tot 48 uur een vreemde, vaak bruine kleur hebben.
  • Door de kleurstof bent u 24 uur na de injectie extra gevoelig voor zonlicht. Gedurende die tijd mag u niet in de zon zitten of gebruik maken van de zonnebank.

Wanneer krijgt u de uitslag? 

Uw oogarts bespreekt de uitslag van het onderzoek met u telefonisch of tijdens een controle op de polikliniek. Dit spreekt u af met uw oogarts.

Vragen? 

Heeft u na het lezen van deze informatie vragen, neem dan contact op met de polikliniek Oogheelkunde in Rijnstate Velp.

Telefoonnummer 

Polikliniek Oogheelkunde: 088 – 005 5022
Dit telefoonnummer geldt ook voor patiënten uit Rijnstate Arnhem, Rijnstate Zevenaar en Rijnstate Arnhem-Zuid.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via:

Komt u op bezoek bij uw naaste?

Draag dan een mondneusmasker.

De mondneusmaskers zijn gratis te verkrijgen bij de hoofdingang van ons ziekenhuis en op alle verpleegafdelingen.

Namens onze patiënten: dank voor uw medewerking!