Fluorescentie-angiografie (FAG)
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Het onderzoek

Hoe verloopt het onderzoek? 

We beginnen het onderzoek met foto’s zonder kleurstof. Daarna dienen we de kleurstof (fluoresceïne) toe voor de FAG-foto’s. Dat kan op twee manieren: via een infuusnaald of via een drankje. Hieronder leest u hoe dit gaat en wat de verschillen zijn. 

Kleurstof via een infuusnaald in uw arm of hand 
Dit is de meest gebruikte manier, omdat de kwaliteit van de foto’s hiermee het hoogst is. Eerst maken we overzichtsfoto’s van uw ogen. Daarna wordt de kleurstof ingespoten, meestal in uw rechterarm.
Mag u geen injectie in uw rechterarm hebben, bijvoorbeeld omdat u een borstamputatie met okselklierverwijdering heeft gehad? Zeg dit dan vóór de injectie tegen de fotograaf.
Al na een paar seconden zit de kleurstof in de bloedvaten van uw ogen en worden deze zichtbaar op de foto’s. Daarom begint de fotograaf direct na het inspuiten van de kleurstof foto’s te maken.
De foto’s met kleurstof zijn de belangrijkste opnames. Deze foto’s kunnen op deze dag maar één keer gemaakt worden. Volg daarom de aanwijzingen van de fotograaf goed op. 

Kleurstof via een drankje 
Deze manier gebeurt meestal bij kinderen of bij volwassenen met wie dat vooraf is afgesproken. Kort nadat u het drankje heeft ingenomen, begint de fotograaf foto’s te maken.
Door de kleurstof kunt u tijdens het onderzoek even een vreemde smaak in uw mond hebben. Het kan ook zijn dat u korte tijd misselijk wordt (vijftien tot dertig minuten).

Geen kleurstof
Voor een aantal onderzoeken is het niet nodig een kleurstof toe te dienen. We maken dan alleen kleurenfoto’s van het netvlies. U hoeft dan de vragenlijst niet in te vullen. Voor dit onderzoek krijgt u wel druppels om de pupillen te vergroten, waardoor u wazig gaat zien. Dus ook voor dit onderzoek moet u vervoer naar huis regelen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: