Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

EEG na slaapreductie

U heeft met uw behandelend arts besproken dat u of uw kind binnenkort een EEG (electro-encephalogram) na slaapreductie krijgt. Hier leest u wat dit onderzoek inhoudt en wat u kunt verwachten.

Wat is een EEG na slaapreductie?

Door de EEG na slaapreductie krijgen we een indruk krijgen van de elektrische activiteit van de hersenen tijdens het inslapen en de slaap. Dit onderzoek gebeurt nadat u of uw kind minder uren dan normaal heeft geslapen. Tijdens de EEG wordt de activiteit van uw hersenen gemeten door het registeren van elektrische signalen.

Hoe bereidt u zich voor?

Volwassenen
U krijgt de EEG na slaapreductie om 8.45 uur ‘s ochtends. De dag voor het onderzoek mag u werken zoals u gewend bent. U blijft de hele nacht voor het onderzoek wakker.

Kinderen
Bij kinderen vindt de EEG na slaapreductie aan het begin van de middag plaats. Neem eventueel een fopspeen of knuffel mee als uw kind de EEG krijgt. Voor kinderen gelden per leeftijdscategorie de volgende waak- en slaaptijden:

  • Jonger dan 3 jaar: Laat uw kind geen middagslaap doen en houdt hem of haar wakker tot aan de EEG We raden aan om flesvoeding uit te stellen zodat deze eventueel tijdens het onderzoek gegeven kan worden.
  • 3 tot 5 jaar: Uw kind gaat anderhalf uur later naar bed en staat anderhalf uur eerder op.
  • 5 tot 7 jaar: Uw gaat gaat twee uur later naar bed en staat twee uur eerder op. 
  • 7 tot 12 jaar: Uw kind slaapt van 0.00 uur tot 4.00 uur.
  • Ouder dan 12 jaar: Uw kind slaapt van 0.00 tot 3.00 uur. 

Het is mogelijk dat uw arts ervoor kiest om de slaap- /waaktijden van een volwassene aan te houden. De richtlijnen voor slaap zijn afhankelijk van de slaapbehoeften en gewoonten van uw kind. Soms maken wij voor uw kind met u andere afspraken. Als u vindt dat voor uw kind afwijkende afspraken nodig zijn, bespreek dit dan met de polikliniek Klinische Neurofysiologie (KNF). 

Voorbereiding thuis
Uw haar moet voor dit onderzoek schoon en droog zijn. Was en droog daarom uw haren voor het onderzoek. Gebruik geen gel, crème, haarlak of versteviging. U mag voor het onderzoek geen dranken met cafeïne zoals koffie, thee of energydrankjes drinken. Om ontspannen te kunnen liggen tijdens het onderzoek, raden we aan om kleding te dragen die makkelijk zit. Oorbellen kunt u beter thuis laten. Neem ook een overzicht mee van de medicijnen die u of uw kind op dat moment gebruikt. De KNF-laborant kan hier naar vragen.

Lees meer over een EEG

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: