Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

EEG

U heeft met uw behandelend arts besproken dat u binnenkort een EEG (elektro-encefalogram) krijgt. Hier leest u wat dit onderzoek inhoudt en wat u kunt verwachten.

Wat is een EEG?

Tijdens een EEG wordt de activiteit van uw hersenen gemeten. In de hersenen worden elektrische signalen door zenuwcellen geproduceerd. Die signalen worden door middel van elektrodes doorgegeven aan een meetapparaat. Via de computer verschijnt een curve met lijntjes op het beeldscherm. Een laborant voert het onderzoek uit.

Hoe bereidt u zich voor?

Uw haar moet voor dit onderzoek schoon en droog zijn. Was en droog daarom uw haren voor het onderzoek. Gebruik geen gel, crème, haarlak of versteviging. Om ontspannen te kunnen liggen tijdens het onderzoek, raden we aan om kleding te dragen die makkelijk zit. Oorbellen kunt u beter thuis laten. Neem ook een overzicht mee van de medicijnen die u op dat moment gebruikt. De KNF-laborant kan hiernaar vragen.

Voorbereiding in het ziekenhuis

Op de dag van het onderzoek meldt u zich bij de balie op route 15 in Rijnstate Arnhem. U krijgt een soort muts op het hoofd. Hierin zitten ongeveer 20 kleine metalen plaatjes (elektroden) die contact maken met de hoofdhuid en die de elektrische signalen van uw hersenen opvangen. In het midden van de elektroden bevinden zich gaatjes. Om het contact tussen de elektrode en uw huid te verbeteren, wordt via de gaatjes een pasta op de huid gespoten. Tegelijkertijd wordt op uw hoofdhuid gekrabd om het contact te verbeteren. Dit kan gevoelig zijn.

Ook krijgt u losse elektroden op het hoofd. Aan alle elektroden zijn draden bevestigd die de signalen doorgeven aan de meetapparatuur. Naast de elektrische signalen wordt ook de hartslag geregistreerd. Sommige mensen denken dat er tijdens het onderzoek stroom op het hoofd wordt gezet. Dit is niet waar. Het onderzoek is niet pijnlijk. Tijdens het onderzoek vindt er ook een videoregistratie plaats. Als u hier bezwaar tegen heeft, laat dit dan weten aan de laborant.

Hoe verloopt het onderzoek?

De laborant vraagt u om op de onderzoekstafel te gaan liggen en uw ogen te sluiten. Het is belangrijk dat u zo ontspannen mogelijk ligt. Er kunnen een aantal kleine proeven worden uitgevoerd om de hersenfunctie te testen:

  • U doet uw ogen open en dicht;
  • U maakt vuisten met beide handen;
  • U zucht gedurende een paar minuten;
  • Met een flitslamp worden met wisselende snelheden flitsen gegeven.

De registratie zelf duurt ongeveer 20 tot 30 minuten, in totaal duurt de afspraak ongeveer een uur.

Wanneer krijgt u de uitslag?

U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw behandelend arts bij het volgende bezoek aan de polikliniek.

Heeft u nog vragen?

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, neem dan contact op met de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF).

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: