Aandoening, behandeling en onderzoek
Marcel Hovens en patiënt in wachtkamer Rijnstate Vasculair Centrum

Diabetische voet

Wat is een diabetische voet?

Als u diabetes heeft, is het risico aanwezig dat u last krijgt van afwijkingen aan uw voeten. We noemen dit ook wel een diabetische voet. Bij een diabetische voet zijn in veel gevallen de zenuwen beschadigd. Hierdoor heeft u minder gevoel in uw voeten en kan de stand van uw voeten veranderen. Ook kan het voorkomen dat u last heeft van een droge huid of andere huidproblemen. De medische term voor deze zenuwschade is polyneuropathie.

Door het verminderde gevoel in uw voeten merkt u niet zo snel dat u bijvoorbeeld een wondje aan uw voet heeft en voelt u ook niet dat uw schoenen knellen. Knellende schoenen veroorzaken drukplekken op de voeten en als de schoenen niet worden aangepast, ontstaat er een wond aan uw voet. Een voetwond wordt ook wel een ulcus genoemd.

Schade aan bloedvaten

Door diabetes neemt op de langere termijn het risico op schade aan de bloedvaten toe. Als uw bloedvaten vernauwd zijn, kan er minder (zuurstofrijk) bloed door uw benen en voeten stromen. Wonden genezen hierdoor langzamer. Bovendien kan er bij ernstige problemen aan de bloedvaten pijn in de benen ontstaan, bijvoorbeeld ’s nachts of bij het lopen van lange afstanden.

Infectie van wondjes

Bij diabetes heeft u een verhoogd risico op wondinfecties. In combinatie met het verminderde gevoel in uw voeten en de problemen aan de bloedvaten kunnen wondjes snel verslechteren en in korte tijd leiden tot ernstige voetproblemen. Als herstel niet meer mogelijk is of de wondinfectie levensbedreigend wordt, kan het uiteindelijk noodzakelijk zijn om een teen of deel van de voet te amputeren.

Bij een diabetische voet is het belangrijk om de juiste diagnose te stellen en op tijd met de behandeling te beginnen.

Een Charcotvoet

Een Charcotvoet is een zeldzame aandoening die kan voorkomen bij patiënten met ernstige zenuwschade en bij patiënten met diabetes. Het is een complex probleem waarbij de behandeling bestaat uit het langdurig ingipsen van het aangedane been. Lees meer over de Charcotvoet.

De behandeling van een diabetische voet

Behandeling van hart- en vaatziekten

Verschillende specialisten op het gebied van hart- en vaatziekten werken samen voor de beste zorg. Met innovatieve behandelmethoden en de meest moderne apparatuur. Jaarlijks behandelen we in het Rijnstate Vasculair Centrum zo’n 7.000 patiënten voor hart- en vaataandoeningen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: