Diabetische voet
Marcel Hovens en patiënt in wachtkamer Rijnstate Vasculair Centrum

Behandeling van een diabetische voet

Uw behandeling bestaat vooral uit het verbeteren van de bloedvoorziening van uw voeten en het bestrijden of voorkomen van infecties. De wond en de wondranden worden schoongemaakt en de druk op de wond wordt verminderd met bijvoorbeeld vilt of gips. Als het nodig is, neemt het team contact op met uw huisarts om de instelling van de diabetes aan te passen.

Behandeling in het ziekenhuis of bij uw huisarts

Afhankelijk van de ernst van uw klachten blijft u onder behandeling van het ziekenhuis. Soms is het ook mogelijk dat de huisarts, samen met de diabetesverpleegkundige en/of podotherapeut de behandeling weer overneemt.

Wondverzorging thuis

Het is belangrijk dat de wond aan uw voet goed verzorgd wordt. Als u dit niet zelf kunt doen en u heeft geen naaste die u hiermee kan helpen, krijgt u hulp van een wijkverpleegkundige. Rijnstate werkt samen met verschillende thuiszorginstellingen die thuis de voorgeschreven behandeling uitvoeren.

Nazorg

Als de wond aan uw voet is genezen, is het belangrijk dat u niet opnieuw voetproblemen krijgt. Daarvoor is het meestal nodig dat u op maat gemaakte schoenen draagt die de voet voldoende ondersteuning geven en drukpunten voorkomen. In het ziekenhuis krijgt u hiervoor een verwijzing voor de orthopedisch schoenmaker.

Vervolgens is het erg belangrijk dat uw schoenen regelmatig worden geïnspecteerd en zo nodig aangepast. Dit gebeurt door de podotherapeut in overleg met u en in samenwerking met de huisarts of in het ziekenhuis.

Verder is het belangrijk dat een medisch pedicure (met aantekening voor diabetische voet) uw voeten en nagels regelmatig verzorgt. De pedicure signaleert ook tijdig of u weer opnieuw voetproblemen krijgt.

Wat kunt u zelf doen?

Er is een aantal dingen die u zelf kunt doen om voetwonden te voorkomen:

  • Inspecteer dagelijks uw voeten aan de boven én onderzijde, en tussen de tenen. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld een handspiegel gebruiken of iemand anders vragen te kijken;
  • Maak uw voeten dagelijks schoon met lauwwarm water en droog deze vervolgens deppend af met een schone handdoek. Maak geen gebruik van een voetbad! De huid wordt te week en de voeten worden daardoor kwetsbaarder;
  • Houd de huid van uw voeten en onderbenen soepel met een paar druppels dunne verzorgende olie of een vette (voeten)crème. Gebruik geen olie of crème tussen de tenen. Wacht bij gebruik onder de voetzool tot de olie of crème is ingetrokken om te voorkomen dat u uitglijdt;
  • Gebruik voor koude voeten geen kruik in bed, maak liever gebruik van warme (thermo)sokken;
  • Controleer sokken op naden en de juiste pasvorm. Gebruik bij voorkeur naadloze sokken;
  • Gebruik geen likdoornpleisters en prik niet zelf blaren door maar laat dit doen door uw medisch pedicure, podotherapeut of op het Diabetische-voetenspreekuur;
  • Laat uw nagels knippen en eelt verwijderen door een medisch pedicure of een pedicure met de aantekening ‘diabetische voet’;

Wat kunt u doen met betrekking tot uw schoenen?

  • Draag schoenen van goede kwaliteit die uw voeten afdoende beschermen en waar uw tenen voldoende ruimte in hebben;
  • Heeft u aangepaste schoenen, draag deze dan altijd. Andere schoenen vergroten de kans dat u weer klachten krijgt;
  • Draag altijd schoenen, dus ook in huis. Loop nooit op blote voeten;
  • Draag geen schoenen met hoge of middelhoge hakken;
  • Controleer uw schoenen dagelijks op steentjes, beschadigingen etc. Voel telkens wanneer u uw schoenen aantrekt met uw hand in de schoen.

Behandeling van hart- en vaatziekten

Verschillende specialisten op het gebied van hart- en vaatziekten werken samen voor de beste zorg. Met innovatieve behandelmethoden en de meest moderne apparatuur. Jaarlijks behandelen we in het Rijnstate Vasculair Centrum zo’n 7.000 patiënten voor hart- en vaataandoeningen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: