Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Behandeling van snel toenemende bijziendheid

Uw kind heeft last van bijziendheid die snel toeneemt. De groei van de lengte van het oog is dan sneller dan normaal. Het dragen van een bril of contactlenzen alleen is niet genoeg. Hier leest u over de behandelingsmogelijkheden.

Wat is bijziendheid? 

Bijziendheid is een brilsterkte-afwijking waarbij voorwerpen ver weg niet scherp te zien zijn, maar voorwerpen dichtbij wel. Vandaar de naam bijziendheid. Bij bijziendheid vallen de lichtstralen niet op het netvlies, maar ervoor. Dat komt door een te lange aslengte van het oog. Met een bril met negatieve glazen (een min-bril) valt het beeld wel op het netvlies (zie afbeelding). Bijziendheid neemt toe zolang kinderen groeien en kan in korte tijd snel toenemen. Rond de leeftijd van 25 jaar blijft de sterkte min of meer gelijk. De medische term voor bijziendheid is myopie.

© myopie.nl

Hoe ontstaat bijziendheid? 

Erfelijke factoren hebben invloed op het ontstaan van bijziendheid. De kans hierop is bij kinderen hoger als de ouders ook bijziend zijn. Omgevingsfactoren hebben ook veel invloed. Kinderen die lang achter elkaar lezen, bezig zijn op hun tablet of smartphone (dichtbijwerk) én weinig buiten spelen hebben een grotere kans op hoge bijziendheid.

Wat is hoge bijziendheid? 

De gemiddelde lengte van een oogbol is 23 millimeter. Bij de meeste mensen gaat bijziendheid samen met een lang oog. Een ooglengte langer dan 26 millimeter of een brilsterkte van -6 of hoger noemen we hoge bijziendheid.

Risico’s van hoge bijziendheid 

Hoge bijziendheid geeft een verhoogd risico op oogaandoeningen zoals netvliesslijtage, glaucoom en netvliesloslating na het 40ste levensjaar. Het risico op deze aandoeningen neemt sterk toe bij een brilsterkte boven de -6 en kan leiden tot ernstige en blijvende slechtziendheid. Deze risico’s worden niet kleiner na correctie van de sterkte met een laserbehandeling of een implantlens (een kunstlens in het oog).

Correctie van de bijziendheid 

Mensen met bijziendheid krijgen een bril of contactlenzen om goed te kunnen zien. De orthoptist of de optometrist bepaalt de exacte brilsterkte van uw kind. Meestal is hiervoor bij kinderen een druppelonderzoek nodig. Daarbij worden met druppels de pupillen wijd gemaakt. Als deze druppels zijn ingewerkt, worden de ogen nog een keer opgemeten. Zolang uw kind in de groei is, moet dit regelmatig gebeuren. Hoe snel de brilsterkte toeneemt, verschilt van kind tot kind. Elke keer dat de sterkte verandert, is er een aanpassing van de bril of contactlenzen nodig.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: