Behandelmogelijkheden
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Atropine

Waarom atropine?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat atropine de meest effectieve oogdruppel is om snel toenemende bijziendheid en lengtegroei van het oog te remmen. Het druppelen moet één keer per dag gebeuren. De behandeling is voor langere tijd, van maanden tot soms jaren. Atropine is er in verschillende concentraties. Welke concentratie wordt voorgeschreven, ligt aan de patiënt en de situatie.

De behandeling met atropine

Voorafgaand aan de behandeling bepaalt de orthoptist de lengte van het oog en de brilsterkte van uw kind. Dit gebeurt met behulp van druppels. Afhankelijk van de leeftijd van uw kind en hoe sterk de bijziendheid is, bekijkt de orthoptist in overleg met de oogarts met welke dosering uw kind kan beginnen.

Druppel beide ogen dagelijks voor het slapengaan. Mocht dit een keer niet kunnen, is eerder op de dag druppelen ook goed.

Wat zijn de bijwerkingen van atropine?

  • Atropine heeft als bijwerking dat de pupil wijder wordt. Dat zorgt ervoor dat de ogen van uw kind gevoeliger worden voor licht. Bij een lage dosering is de verwijding van de pupil minimaal. De meeste kinderen merken dan niets. Bij hogere doseringen hebben de meeste kinderen last van lichtgevoeligheid. Zeker in het begin van de behandeling klagen kinderen vaak over lichtgevoeligheid. Het is aan te raden om een zonnebril of een pet te dragen. U kunt ook kiezen voor mee-kleurende of getinte glazen in de bril van uw kind.
  • Een tweede bijwerking van de atropine is dat de binnenste oogspier ontspant. Hierdoor stellen de ogen minder goed scherp. Dat noemen we een verminderd accommodatievermogen. Hierdoor ziet uw kind dichtbij wazig, ook met bril op of lenzen in. De leesproblemen die hierbij ontstaan zijn vaak op te lossen door de bril af te zetten (of de lenzen uit te doen, maar dat is wat lastiger). Soms is het nodig om een bril met multifocale glazen aan te schaffen. Hier zit een leesgedeelte in waardoor uw kind met de bril op dichtbij én op afstand scherp kan zien. Er zijn ook multifocale lenzen verkrijgbaar. Als dit nodig is, bespreekt de orthoptist dit met u. Bij de lage dosering kunnen de ogen meestal goed scherpstellen en is een leesdeel in de bril of lenzen niet nodig.
  • Sommige kinderen klagen over hoofdpijn nadat ze gestart zijn met de druppels. Deze bijwerking verdwijnt meestal na de eerste maand. De volgende bijwerkingen komen bij minder dan 1 procent van de kinderen voor:
    • aanhoudende rode ogen;
    • koorts;
    • huiduitslag;
    • snelle hartslag;
    • droge mond;
    • gedragsstoornissen.

Als uw kind deze klachten heeft, moet uw kind met de behandeling stoppen. Overleg hierover met de orthoptist.

Een paar weken na de start de atropine-oogdruppels maken we een belafspraak. Als er geen vragen of problemen zijn, is de eerste controle van de bril en een meting van de lengte van het oog na drie maanden. Tegen die tijd zijn de meeste bijwerkingen weg of is de situatie stabiel. De orthoptist bepaalt samen met u en uw kind of het behoefte heeft aan een leesbril, multifocale bril of contactlenzen. Of de bril of contactlenzen worden vergoed, is afhankelijk van uw zorgverzekering.

Behandelduur

Hoe lang de behandeling met atropine moet duren ligt aan de leeftijd, brilsterkte en de lengte van de ogen van uw kind. Per bezoek (elk half jaar) bepaalt de orthoptist of het nodig is om door te gaan met de behandeling.

Krijgt uw kind ondanks de behandeling een snelle toename van bijziendheid? Dan kan de concentratie worden verhoogd. Een lage concentratie atropine samen met speciale glazen in de bril of speciale contactlenzen kan ook.

De totale behandelduur is meestal minimaal twee tot drie jaar. Als uw kind te vroeg met de behandeling stopt, kan de bijziendheid alsnog snel toenemen.

Elke dag druppelen

Het is belangrijk om consequent élke dag te druppelen. Als u één dag overslaat, stellen de ogen alweer scherp. Dat is voor de behandeling van bijziendheid niet goed.

Nadat uw kind gestopt is met atropine, zijn de pupillen nog twee weken lang groter dan normaal.

Atropine is gevaarlijk bij inname

Atropine is een giftige stof als er een grote hoeveelheid wordt ingeslikt. Dus: atropine nooit drinken!

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat atropine als oogdruppel veilig kan worden gebruikt voor de behandeling van snel toenemende bijziendheid.

Narcose 

Moet uw kind voor een andere operatie onder narcose? Zeg dan tegen de anesthesioloog dat uw kind atropine gebruikt.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: