Behandelmogelijkheden
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Nachtlenzen

Bijziendheid kan ook worden gecorrigeerd met nachtlenzen. Dat zijn speciale, vormstabiele contactlenzen die uw kind draagt tijdens het slapen. De nachtlens past de vorm van het hoornvlies tijdens het slapen aan, waardoor uw kind zonder (en met) de lens gewoon scherp kan zien. Dit effect houdt een dag lang aan, zodat uw kind overdag gewoon goed kan zien. Nachtlenzen worden gemaakt van materiaal dat genoeg zuurstof doorlaat. Deze zijn daardoor geschikt om mee te slapen. Het speciale ontwerp zorgt ervoor dat er altijd een laagje vocht tussen de lens en het oog blijft zitten, waardoor de lens ook tijdens het slapen het oog niet raakt. Uw kind voelt de lens niet zitten.

Door deze lenzen te dragen wordt snel toenemende bijziendheid afgeremd. Het effect hiervan is groter dan wanneer uw kind alleen de leefstijlregels volgt, maar iets minder effectief dan behandeling met atropinedruppels.

Aandachtspunten bij het gebruik van nachtlenzen:

  • De nachtlens is geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar.
  • Om optimaal gebruik te maken van de correctie van de nachtlens, is het belangrijk dat uw kind de lenzen iedere nacht draagt. Als uw kind een nacht overslaat, ziet het de volgende dag minder scherp.
  • Bij het gebruik van de nachtlens worden de ogen iedere drie maanden gecontroleerd. Deze regelmaat is nodig om de nachtlens veilig te kunnen gebruiken.
  • Als uw kind stopt met het dragen van de nachtlens, heeft het hoornvlies na ongeveer twee weken weer de oorspronkelijke vorm. Hierna kan uw kind weer een bril of gewone contactlenzen dragen.
  • Belangrijke voorwaarden voor het gebruik van nachtlenzen zijn goede voorlichting op hygiëne en regelmatig controle op complicaties (minimaal 2x per jaar).

De behandeling met nachtlenzen heeft een risico op complicaties. Bij onhygiënisch gebruik kan een ernstige ontsteking van het hoornvlies ontstaan. Dit risico is klein, maar de complicaties zijn zo ernstig dat wij deze behandeling afraden bij kinderen jonger dan 12 jaar.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: