Behandeling van nastaar
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Risico's en complicaties

Wat zijn de risico’s van een nastaarbehandeling? 

Bij elke behandeling is er kans op complicaties, dus ook bij de nastaarbehandeling. Deze problemen kunnen voorkomen: 

Loslaten van het netvlies, verhoogde oogdruk en laserplekjes 
Er bestaat een kleine kans van minder dan 1 procent dat het netvlies loslaat na de behandeling of dat de oogdruk verhoogd is. Ook is er een kleine kans op een lichte beschadiging van de kunstlens. Dat kan gebeuren als de laser de lens aangeraakt heeft. U merkt hier meestal niets van. 

Vocht in het midden van het netvlies 
Soms kan het netvlies reageren op de behandeling en hoopt zich vocht op in het midden van het netvlies.
Dit heet maculaoedeem. Deze vochtophoping is meestal tijdelijk en kan ervoor zorgen dat u minder goed ziet. Ook kunt u last krijgen van vervormingen van het beeld. U ziet dan bijvoorbeeld scheve deurposten of dansende letters. Maculaoedeem komt meestal voor bij patiënten die diabetes hebben of patiënten die eerder een netvliesoperatie hebben gehad. Meestal kan de vochtophoping behandeld worden met druppels. Het kan ook zijn dat uw oogarts voor korte tijd ontstekingsremmende druppels voorschrijft om te voorkomen dat vocht zich ophoopt. 

Verschrompeling van het lenszakje 
Meestal is het kunstlensje goed vastgegroeid in het lenskapsel en kan het na de behandeling niet verschuiven. Het komt bijna nooit voor dat het lenszakje na de behandeling verschrompelt. Het kan wel, dit heet phimosis. Phimosis kan er uiteindelijk voor zorgen dat het kunstlensje samen met het lenszakje los komt te zitten. In het ergste geval is er een operatie nodig om dit te verhelpen. 

Vlekken en lichtflitsen 
Ziet u vlekken, lichtflitsen of is het alsof u tegen een gordijn aankijkt? Dan kan het zijn dat er iets mis is met uw netvlies. Neem in dat geval contact op met Rijnstate. 

De telefoonnummers staan onder Contact.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: