Uw ziekenhuis met lokaties in Arnhem, Zevenaar, Velp, Dieren en Arnhem-Zuid.


Behandeling tegen overgewicht in de Gelderlander

11-02-2017 

In de Gelderlander van zaterdag 11 februari vertelt een patiënt van Vitalys over haar leven na een operatieve behandeling van ernstig overgewicht. Vanwege het medisch beroepsgeheim willen wij niet nader in gaan op de situatie van mevrouw Bergervoet. Hieronder geven wij een korte toelichting op het behandeltraject bij Vitalys.

Onze behandelingen zijn conform de huidige inzichten in de bariatrische zorg en gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Dit neemt uiteraard niet weg dat de impact van de behandeling op patiënten zowel lichamelijk als psychologisch erg groot kan zijn. Uiteraard betreuren wij ten zeerste dat mevrouw Bergervoet klachten ervaart en ontevreden is met haar huidige situatie.

Screening vooraf
Er wordt pas gekozen voor een operatieve behandeling van ernstig overgewicht als er geen andere mogelijkheid meer is om het overgewicht te behandelen. Wanneer mensen extreem veel overgewicht hebben, komt het vaker voor dat we twee ingrepen doen. Dit zijn grote ingrepen met een grote impact op de patiënt.
Voorafgaand aan deze behandeling vindt er een uitvoerig screeningstraject plaats en we bespreken ook uitgebreid met de patiënt over de risico’s en mogelijke complicaties. We zetten de behandeling pas in gang als de patiënt zich volledig bewust is van de impact van de ingreep.

Lichamelijke en psychologische begeleiding
Na de ingreep krijgen mensen een ander lichaam met een andere levensstijl, waarbij vaak psychologische aspecten een rol spelen. Na de ingreep begeleiden wij de patiënt dan ook in het lichamelijke herstel en is er na de ingreep begeleiding van de diëtist en psycholoog.

Patiënten krijgen na de ingreep met regelmaat te maken met lichamelijke beperkingen: het overtollig vel zorgt voor klachten en mensen kunnen veel minder eten (vaak alleen nog kleinere porties). Een maagverkleinende operatie is er op gericht een drempel op te werpen tegen een te veel aan voedselinname. Deze drempel wordt door de meeste geopereerde patiënten duidelijk ervaren, echter bij enkelen is dit effect zo sterk, dat het de kwaliteit van leven negatief beïnvloedt. Als hier een lichamelijke oorzaak voor te vinden is, kunnen we deze verhelpen. Maar soms is er geen lichamelijke oorzaak voor ontstane klachten te vinden.

Heeft u vragen of zorgen?
Bent u onder behandeling van Vitalys Kliniek tegen overgewicht, en heeft u vragen of bent u ongerust geworden door het verhaal? Neem dan contact op met Vitalys 088 – 005 5970 om dit te bespreken. Meer informatie over Vitalys, Kliniek tegen overgewicht: www.vitalys.nl.