Aandoening, behandeling en onderzoek
Mevrouw krijgt oogdruppels

Staar

Wat is staar?

Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Wanneer we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen die we zien waziger en grauwer van kleur. Dit troebel worden van de ooglens wordt ‘staar’ of ‘cataract’ genoemd. Iedereen die ouder wordt, krijgt met staar te maken. Maar niet iedereen heeft er last van. Er zijn verschillende vormen van staar: aangeboren staar, staar ontstaan door ziekte of beschadiging van het oog en ouderdomsstaar (of ‘seniel cataract’).

Klachten bij staar

Ouderdomsstaar is normaal als u ouder wordt, net als het krijgen van rimpels. Of u hier last van heeft, hangt af van de plek waar de ooglens troebel wordt en hoe groot die plek is. U kunt bijvoorbeeld wazig zien, dubbelzien, u ziet kleuren doffer of u krijgt last van licht of schitteringen. Als u binnen korte tijd opeens veel sterkere brillenglazen nodig heeft, kan dat ook wijzen op ouderdomsstaar.

Welke behandeling is er mogelijk?

Staar gaat niet vanzelf over. Een staaroperatie kan een oplossing bieden. Dit kan uw zicht (bijna) helemaal herstellen. Wilt u meer weten over een staaroperatie? Kijk dan op de website van Rijnstate Clinics.

Rijnstate Clinics

Rijnstate Clinics is onderdeel van Rijnstate. Bij Rijnstate Clinics zijn we gespecialiseerd in planbare zorg. Planbare zorg is zorg die medisch gezien geen spoed heeft. Maar vaak voor de beleving van de patiënt wel spoed heeft. We bieden de beste medische zorg met snelle toegangstijden, de beste medisch specialisten en een vast zorgteam. Met de vertrouwde expertise en het hoogwaardige operatiekamercomplex van Rijnstate zijn we er voor iedereen.

Patiëntervaringen

‘Ik zou iedereen met staar deze operatie aanraden’
Joke Düking - staar

Na jaren van slechter zicht bleek dat Joke Düking staar had. "Meteen na de operatie kon ik met dit oog al weer scherp en duidelijk zijn. Vooral de mooie kleuren vielen me op! Achteraf is het me allemaal erg meegevallen."

Lees verder of Bekijk alle patiëntervaringen
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: