Aandoening, behandeling en onderzoek
Mevrouw krijgt oogdruppels

Staar

Wat is staar?

Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen die we zien waziger en grauwer van kleur. Dit troebel worden van de ooglens wordt ‘staar’ of ‘cataract’ genoemd. Iedereen die ouder wordt, krijgt met staar te maken. Maar niet iedereen heeft er last van. Er zijn verschillende vormen van staar: aangeboren staar, staar ontstaan door ziekte of beschadiging van het oog en ouderdomsstaar (of ‘seniel cataract’).

Ouderdomsstaar

Ouderdomsstaar is een ‘normaal’ verouderingsproces, net als het krijgen van rimpels. Of u het merkt, hangt ervan af op welke plek in de ooglens de troebeling zich ontwikkelt en hoe groot die troebeling is. Zit de troebele plek in het midden van de lens of daar vlakbij, dan krijgt u al snel klachten. U gaat bijvoorbeeld wazig zien, dubbelzien, u ziet kleuren doffer of u krijgt last van licht of schitteringen. Als u binnen korte tijd opeens veel sterkere brillenglazen nodig heeft, kan dat ook wijzen op ouderdomsstaar.

Onderzoek

Om erachter te komen of er inderdaad sprake is van ouderdomsstaar, bekijkt de oogarts uw ogen met de spleetlamp. Deze lamp geeft een smalle bundel licht, waarmee de oogarts het voorste deel van het oog kan bekijken. Daar bevindt zich de ooglens. De oogarts kan met het licht zien of er troebelingen zijn in de ooglens en zo ja, hoe ver die staar zich al heeft ontwikkeld. Daarnaast onderzoekt de oogarts hoeveel u nog kunt zien en of uw ogen verder gezond zijn.

Bekijk de voorlichtingsfilm over de torische lens op YouTube.

Welke behandeling is er mogelijk?

Staar wordt nooit minder; het gezichtsvermogen gaat langzaam maar zeker toch achteruit. Zodra de staar te hinderlijk wordt, kan uw gezichtsvermogen weer vrijwel volledig worden hersteld met een staaroperatie. Hiervoor kunt u terecht bij Rijnstate Clinics. Bij deze operatie haalt de oogarts de troebele lens uit het oog en vervangt deze door een kunstlensje. Heeft u een cilindrische afwijking (cornea astigmatisme), dan kunt u voor een torische lens kiezen (bekijk ook de voorlichtingsvideo hierboven). Bij die lens heeft u geen vertebril meer nodig voor uw cilinder. Wel zijn aan deze lens meerkosten verbonden. De oogarts opereert altijd maar één oog per operatie. Zo kunt u kort na de operatie alles weer doen, omdat u nog voldoende zicht heeft door uw niet-geopereerde oog. Wilt u meer eten over een staaroperatie? Kijk dan op de website van Rijnstate Clinics.

Rijnstate Clinics

Rijnstate Clinics is onderdeel van Rijnstate. Bij Rijnstate Clinics zijn we gespecialiseerd in planbare zorg. Planbare zorg is zorg die medisch gezien geen spoed heeft. Maar vaak voor de beleving van de patiënt wel spoed heeft. We bieden de beste medische zorg met snelle toegangstijden, de beste medisch specialisten en een vast zorgteam. Met de vertrouwde expertise en het hoogwaardige operatiekamercomplex van Rijnstate zijn we er voor iedereen.

Patiëntervaringen

‘Ik zou iedereen met staar deze operatie aanraden’
Joke Düking - staar

Na jaren van slechter zicht bleek dat Joke Düking staar had. "Meteen na de operatie kon ik met dit oog al weer scherp en duidelijk zijn. Vooral de mooie kleuren vielen me op! Achteraf is het me allemaal erg meegevallen."

Lees verder of Bekijk alle patiëntervaringen
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: