Behandelteam
Behandeling voet specialist en patient
Laatste informatie over het coronavirus

Reumaverpleegkundigen

Reuma heeft invloed op de inrichting van uw leven. De reumaverpleegkundige kan u helpen om op een rijtje te zetten wat voor u belangrijk is en kan u begeleiden in het omgaan met een reumatische aandoening. Zij wijst u de weg naar de juiste persoon of instantie en geeft advies, begeleiding en ondersteuning over mogelijke psychische, emotionele en sociale gevolgen van de reumatische aandoening.

De reumaverpleegkundige

De reumaverpleegkundige maakt deel uit van het behandelteam van reumapatiënten. Ze werkt samen met de reumatoloog en met andere hulpverleners, zoals ergotherapeuten, fysiotherapeuten en verpleegkundigen van de verpleegafdeling. Ook onderhoudt de reumaverpleegkundige contacten met verschillende personen en organisaties buiten het ziekenhuis, zoals huisartsen, thuiszorgorganisaties, gemeenten, bedrijfsverenigingen en patiëntenorganisaties.

Wat doet de reumaverpleegkundige?

Reumaverpleegkundigen nemen taken van de arts over in begeleiding van patiënten met reumatische ziekten. Bijvoorbeeld het starten en begeleiden van het gebruik van nieuwe medicatie en controle van patiënten. De reumatoloog blijft hoofdbehandelaar. Bij bijzonderheden overlegt de reumaverpleegkundige met de reumatoloog.

De reumaverpleegkundige geeft ook voorlichting, informatie en advies over bijvoorbeeld:

  • verschillende reumatische aandoeningen;
  • ziekteverschijnselen;
  • medicijngebruik;
  • bescherming van gewrichten;
  • bespreking mogelijkheden voor aanvullende therapie (fysiotherapie, ergotherapie etc);
  • gebruik en vergoedingsmogelijkheden van hulpmiddelen en aanpassingen;
  • patiëntenverenigingen;
  • vakantiemogelijkheden;
  • werk.

Afspraak maken

Meestal verwijst de reumatoloog u naar de reumaverpleegkundige. U kunt ook zelf een afspraak maken, als u bij een reumatoloog uit dit ziekenhuis in behandeling bent. Dit kan via de afsprakenbalie van de polikliniek Reumatologie.

Telefoonnummer polikliniek Reumatologie: 088 - 005 5400.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via:

Komt u binnenkort naar Rijnstate?

Bekijk alle belangrijke informatie