Patiëntervaringen
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Fit voor de operatie met prehabilitatie



“Patiënten die darmkanker of maagkanker hebben en geopereerd moeten worden, willen we in zo goed mogelijke conditie brengen voor de operatie. Want hoe fitter een patiënt, hoe groter de kans op een succesvolle operatie. Ook gaat het herstel een stuk sneller en is de kans op complicaties kleiner. Daarom hebben we een prehabilitatietraject. Dit programma bestaat uit verschillende onderdelen: bewegen, stoppen met roken, stoppen met alcohol, voeding en ontstressen. We werken daarvoor samen met veel collega’s uit verschillende teams om de beste zorg te geven aan de patiënt. Herhaling is belangrijk: in de zorgketen krijgen patiënten op verschillende momenten en op verschillende manieren informatie over het belang van prehabilitatie. Zodra patiënten bij hun arts de uitslag hebben gehad, krijgen ze een intake bij de fysiotherapeut. Tijdens dit gesprek meten we de kracht en conditie.”

“Het prehabilitatietraject duurt gemiddeld vier weken. Twee keer per week trainen patiënten bij ons in het ziekenhuis. In groepen van zes tot acht patiënten trainen we 75 minuten per keer. Een uur daarvan is hoogintensieve training en krachttraining: we gaan echt flink aan de slag. Het laatste kwartier bestaat uit voorlichting. Bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen. Of tips over bewegen na de operatie. Het is ook de bedoeling dat patiënten zelfstandig thuis trainen: hiervoor geven we ze oefeningen mee.”

“Het prehabilitatietraject is niet verplicht, maar de meeste patiënten volgen dit traject wel. Sterker nog: ze zijn ontzettend gemotiveerd. Door de oefeningen voelen ze zich krachtiger. Ook geven ze aan dat het fijn is om op deze manier zelf iets bij te kunnen dragen aan het verloop van hun behandeling. En ze vinden het fijn dat ze met lotgenoten in een groep zitten. Ze kunnen ervaringen met elkaar delen. Voor veel patiënten is het prehabilitatietraject een prikkel om het sporten en bewegen zelf ook weer op te pakken.”

Melissa Peters, fysiotherapeut

Bij Rijnstate werken we aan Samen Beslissen. Waarbij jij als zorgverlener samen met jouw patiënten de zorg kiest die het best bij de patiënt past. Meer weten? Kijk in de Samen Beslissen-toolbox!

Benieuwd naar hoe een patiënt van de prehabilitatie Samen Beslissen heeft beleefd? Lees haar verhaal!

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: