Hartspieronderzoek tijdens inspanning en in rust op de nucleaire geneeskunde

Risico's en bijwerkingen

De specialist die het onderzoek heeft geadviseerd, weegt altijd de kans op complicaties af tegen de voordelen van het uitvoeren van het onderzoek.

Medicijnen

De inspanning wordt nagebootst door toediening van het medicijn Adenosine of Rapiscan via een infuus. Dit gebeurt onder medisch toezicht. Tijdens de inspanning wordt de bloeddruk gemeten en wordt uw hartritme bewaakt.

De medicijnen hebben verschillende bekende bijwerkingen, variërend van lichte ongemakken tot een ernstige complicatie. Daarom is de nucleair geneeskundige tijdens toedienen aanwezig zodat als het nodig is direct op eventuele bijwerkingen kan worden gereageerd.

Voor aanvang van het onderzoek kan de nucleair geneeskundige u desgewenst informeren over de risico's en bijwerkingen.

Radioactieve straling

Voor het onderzoek krijgt u een licht radioactieve vloeistof toegediend. De gebruikte hoeveelheid radioactiviteit is gering, heeft geen bijwerkingen en heeft geen nadelige gevolgen voor u of uw omgeving.

Nota bene:

Ook al is de hoeveelheid straling gering: een stralingsdetectiepoort (bijvoorbeeld op een vliegveld) kan de straling nog een week meten. U kunt bij ons om een certificaat vragen. Daarmee kunt u aantonen wat de oorsprong van gemeten straling is.

Lees meer over straling

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap wordt het onderzoek bij voorkeur niet gedaan, tenzij er dringende redenen zijn.

Borstvoeding

Als u borstvoeding geeft: wilt u ons dan bellen op tel. 088 - 005 6067? Wij zullen dan met u bespreken hoe lang het nodig is dat u de borstvoeding moet afkolven. 

Lees meer over Zwangerschap en Borstvoeding bij een nucleair geneeskundig onderzoek

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: