PEG katheter plaatsen

Procedure en nazorg

Op de verpleegafdeling

Nadat u bent opgenomen op de verpleegafdeling, krijgt u van de verpleegkundige antibiotica. U krijgt een operatiejasje, dat u tijdens het onderzoek draagt. 

We bellen kort voor we starten met het onderzoek naar de verpleegafdeling dat ze u naar de afdeling Radiologie mogen brengen. Een tijdstip kunnen we van te voren niet afspreken.

In bed wordt u naar de afdeling radiologie gebracht.

Het onderzoek

Om het onderzoek veilig te kunnen uitvoeren zullen we voor de start van het onderzoek navragen of er verhoogde kans is op het ontstaan van bloedingen. Mocht daartoe aanleiding zijn, dan kan het zijn dat het onderzoek wordt uitgesteld.

U komt op uw rug op een onderzoekstafel te liggen.

Als de PEG-katheter op de afdeling radiologie wordt geplaatst, dan zal dit met de zogenaamde "push-methode" worden gedaan.

Voordat de PEG-katheter geplaatst kan worden, is het nodig om lucht in de maag te brengen, zodat de maag goed tegen de binnenkant van de buikwand aan komt te liggen. Dit gebeurt door de neus-maagsonde. Hierna wordt de huid gedesinfecteerd en krijgt u een plaatselijke verdoving. De buik wordt nu afgedekt met steriele doeken. De interventieradioloog prikt door de buikwand heen tot in de maag en maakt uw maag aan uw buikwand vast met drie hechtingen. Hierna brengt de interventieradioloog de PEG-katheter in.
De PEG katheter heeft een ballonnetje aan het uiteinde (in de maag) zodat de katheter niet makkelijk uit kan vallen.

Vaak kan de neus-maagsonde aan het einde van de ingreep verwijderd worden.

Na het onderzoek

Na het onderzoek moet u nog minimaal vier uur nuchter blijven en bedrust houden.

De PEG-verpleegkundige komt u zo spoedig mogelijk bezoeken en zal de verzorging van de PEG-katheter met u bespreken.

Voor verdere nazorg en voeding verwijzen wij naar de folders “Plaatsen van een PEG-katheter” en “Verzorging PEG-sonde”, die u via uw behandelend specialist of de PEG-verpleegkundige heeft ontvangen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via:

Komt u op bezoek bij uw naaste?

Draag dan een mondneusmasker.

De mondneusmaskers zijn gratis te verkrijgen bij de hoofdingang van ons ziekenhuis en op alle verpleegafdelingen.

Namens onze patiënten: dank voor uw medewerking!