PEG katheter plaatsen

Risico's en bijwerkingen

De specialist die het onderzoek heeft geadviseerd, weegt altijd de kans op complicaties af tegen de voordelen van behandeling.

Mogelijke complicaties

  • Bloeduitstorting buikwand op de plek waar is geprikt.
  • Lekkage langs de katheter in de buikholte. Dit kan leiden tot buikvliesontsteking, die ernstiger verloopt als er lekkage van voeding is. Daarom is het van belang dat u nuchter bent voor de ingreep.
  • Aanprikken van darm met lekkage in de buik. Omdat de interventieradioloog voor het prikken in de maag de darmen met röntgenstralen en echografie in beeld kan brengen is de kans dat dit gebeurd zeer gering.

Infecties

De behandeling vindt plaats onder steriele omstandigheden. Dit betekent dat de punctieplaats voor start van de procedure ruim wordt gedesinfecteerd en dat er steriele materialen en doeken worden gebruikt. Het risico op een eventuele infectie op korte termijn is klein.
We adviseren u de aandachtspunten zoals genoemd onder het hoofdstukje Nazorg goed door te lezen en bij het vermoeden dat bij u een ontsteking is ontstaan direct contact op te nemen met uw behandelend arts of de Spoedeisende Hulp, tel. 088 - 005 6680.

Voor meer uitleg over risico's en bijwerkingen verwijzen wij u naar de folder “Plaatsen van een PEG-katheter”, die u van uw specialist of de PEG-verpleegkundige heeft gekregen.

Röntgenstraling

We gebruiken voor het onderzoek niet meer röntgenstraling dan nodig is voor het maken van kwalitatief goede opnames. De kans op schadelijke effecten is klein, ook als u meerdere röntgenonderzoeken heeft ondergaan.

Lees meer over straling

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via:

Komt u op bezoek bij uw naaste?

Draag dan een mondneusmasker.

De mondneusmaskers zijn gratis te verkrijgen bij de hoofdingang van ons ziekenhuis en op alle verpleegafdelingen.

Namens onze patiënten: dank voor uw medewerking!