Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Trommelvliesbuisjes bij volwassenen

Hoe werkt het oor?

Het oor is globaal onder te verdelen in:

  • De gehoorgang
  • Het trommelvlies
  • Het middenoor met de drie gehoorbeentjes
  • Het binnenoor of slakkenhuis
  • De buis van Eustachius

Geluid bestaat uit luchttrillingen die via de gehoorgang op het trommelvlies komen. Het trommelvlies en de gehoorbeentjes versterken de trillingen en geleiden de trillingen naar het slakkenhuis. In het slakkenhuis bevinden zich zenuwcellen die de trillingen omzetten in prikkels. Deze prikkels gaan via de gehoorzenuw naar de hersenen en daardoor neemt u geluid waar. U kunt dus horen.

Het middenoor is onder normale omstandigheden gevuld met lucht die dezelfde druk en samenstelling heeft als de buitenlucht. Deze druk wordt in stand gehouden door de buis van Eustachius. Elke keer als u slikt of gaapt, gaat er lucht van de neuskeelholte, via de buis van Eustachius, naar het middenoor.

Wat is een trommelvliesbuisje?

Een trommelvliesbuisje is een buisje, meestal gemaakt van kunststof, met een grootte van een halve luciferkop. De doorsnede is ongeveer 1,5 mm en de lengte varieert van 3 tot 12 mm. Er zijn verschillende typen die in vorm, afmeting en kleur van elkaar verschillen.

Wanneer wordt een trommelvliesbuisje geplaatst?

Als de buis van Eustachius niet goed werkt, ontstaat onderdruk in het middenoor. Het trommelvlies wordt hierdoor naar binnen getrokken. Door de onderdruk kan het slijmvlies in het middenoor geïrriteerd raken en vocht gaan afscheiden. Het middenoor raakt dan gevuld met vocht in plaats van met lucht. Dit wordt OME (Otitis Media met Effusie) genoemd, maar ook wel 'lijmoor' of 'glue ear' vanwege de soms stroperige samenstelling van het vocht. Als gevolg van het vocht kunnen klachten ontstaan van een vol of drukkend gevoel in het oor, soms met pijn en gehoorverlies. Als het vocht ontstoken raakt kan dit leiden tot een middenoorontsteking.

Vaak treedt binnen enkele weken tot maanden spontaan genezing op, zonder blijvende schade. Als de afwijking en de klachten langer blijven bestaan of als er vaker sprake is van middenoorontstekingen, kan een tijdelijke beluchting van het middenoor door een trommelvliesbuisje helpen. Het trommelvliesbuisje zorgt voor een open verbinding tussen middenoor en gehoorgang, zodat er lucht in het middenoor komt via het buisje. Er bestaat een nauw verband tussen bovenste luchtweginfecties, zoals een verkoudheid en het niet goed functioneren van de buis van Eustachius. Voordat we een buisje plaatsen is het belangrijk dat eerst andere oorzaken voor het steeds terugkeren van bovenste luchtweginfecties worden behandeld.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: