Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Trommelvliesbuisjes bij volwassenen

U heeft samen met de KNO-arts besloten dat u trommelvliesbuisjes neemt. Hier leest u over de behandeling en wat u kunt verwachten.

Hoe zit het oor in elkaar?

Het oor bestaat ongeveer uit:

  • De gehoorgang
  • Het trommelvlies
  • Het middenoor met de drie gehoorbeentjes
  • Het binnenoor of slakkenhuis
  • De buis van Eustachius

Het middenoor is gevuld met lucht. Dit heeft dezelfde druk als de buitenlucht. De buis van Eustachius houdt deze druk stabiel. Elke keer als u slikt of gaapt, gaat er lucht van de neuskeelholte, via de buis van Eustachius, naar het middenoor.

Wat is een trommelvliesbuisje?

Een trommelvliesbuisje is een kunststof buisje, ongeveer zo groot als een speldenknop. De doorsnede is ongeveer 1,5 mm en de lengte is 3 tot 12 mm. Er zijn verschillende typen die in vorm, afmeting en kleur verschillen.

Wanneer is een trommelvliesbuisje nodig?

Als de buis van Eustachius niet goed werkt, ontstaat er onderdruk in het middenoor. Het trommelvlies wordt hierdoor naar binnen getrokken. Daardoor kan het slijmvlies in het middenoor geïrriteerd raken en vocht afscheiden. Het middenoor raakt dan gevuld met vocht in plaats van lucht. Dit heet OME (Otitis Media met Effusie). Het wordt ook wel 'lijmoor' of 'glue ear' genoemd, omdat het vocht soms wat stroperig is.

Door het vocht kunt u klachten krijgen van een vol of drukkend gevoel in het oor, soms met pijn en gehoorverlies. Als het vocht ontstoken raakt, kan dit tot een middenoorontsteking leiden. Meestal geneest dit binnen enkele weken tot maanden vanzelf, zonder blijvende schade.

Maar als de afwijking en de klachten langer blijven of als u vaker middenoorontstekingen heeft, kan een trommelvliesbuisje helpen. Via het trommelvliesbuisje komt er lucht in het middenoor.

Voordat we een buisje plaatsen, moeten we eerst andere oorzaken behandelen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: