Trommelvliesbuisjes bij volwassenen
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Veelgestelde vragen

Wat moet ik doen als mijn oor (met trommelvliesbuisje) "loopt"?

Na de ingreep kan een loopoor ontstaan. Meestal geneest dit spontaan binnen enkele dagen tot een week. Als het oor na een week nog niet droog is, kan de arts oordruppels voorschrijven.

Mag ik water in mijn oren krijgen?

Een trommelvliesbuisje heeft zo'n kleine doorsnede dat alleen water onder hoge druk of water met een lage oppervlaktespanning (zeepwater) er doorheen kan. Zwemmen is in principe gewoon toegestaan. Ook haren wassen, douchen en in bad gaan is meestal geen probleem. Als u hierna steeds weer klachten heeft, dan kunt u oordoppen gebruiken.

De eerste twee weken na het plaatsen van het buisje, kunt u beter niet gaan zwemmen omdat het trommelvliesbuisje die tijd nodig heeft om goed vast te gaan zitten. Uw haren kunt u de eerste weken het best wassen met vette watten of doppen in uw oren.

Mag ik met het vliegtuig op reis?

U kunt gewoon vliegen. Er zullen veel minder klachten bij dalen en stijgen optreden dan gewoonlijk omdat de buisjes zorgen dat er geen drukveranderingen in het middenoor ontstaan.

Wat zijn mogelijke risico's?

Het directe risico van het plaatsen van een trommelvliesbuisje is gehoorverlies maar de kans daarop is klein. Andere complicaties zijn een loopoor en het niet dichtgroeien van het trommelvlies nadat het buisje is uitgestoten (in 2% van de gevallen).

Op de website van Patient+ vindt u keuzehulpen. Een keuzehulp helpt bij het kiezen van de behandeling die het best bij u past. De keuzehulp zet de voor- en nadelen van elke behandeling op een rij en helpt u nadenken over wat voor u belangrijk is. Zo kunt u samen met uw zorgverlener een goede keuze maken voor de behandeling.

Wat zijn de gevolgen van langdurige niet-behandelde OME?

De gevolgen van langdurige niet-behandelde OME worden nog steeds onderzocht. Blijvende trommelvlies- en middenoorbeschadigingen zijn bekende gevolgen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: