Trommelvliesbuisjes bij volwassenen
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

De ingreep

Hoe verloopt de ingreep?

Voor de ingreep krijgt u een plaatselijke verdoving. Meestal met een prikje in de buitenkant van de gehoorgang. Vervolgens wordt een klein sneetje van ongeveer 3 mm in het trommelvlies gemaakt. Dit gebeurt met behulp van een oormicroscoop. Als er vocht in het middenoor zit, zuigen we dit weg. Daarna wordt het buisje in het gaatje geplaatst. De ingreep duurt maar kort en gebeurt vaak op de polikliniek of op de dagbehandeling.

Oorpijn na de ingreep komt meestal niet voor. Pijnstilling is dan ook bijna nooit nodig. Direct na de ingreep zijn de meeste klachten verdwenen. De eerste dagen na de ingreep kan er nog wat vocht uit het oor komen. U kunt beter geen watjes of gaasjes in het oor dragen. Dit zorgt ervoor dat de gehoorgang en het middenoor niet goed belucht kunnen worden.

Wat kunt u verwachten na de ingreep?

Een trommelvliesbuisje blijft enkele maanden, maar vaker een jaar of soms zelfs enkele jaren zitten. Daarna wordt het buisje spontaan uitgestoten. Het gaatje in het trommelvlies groeit in principe vanzelf dicht. Als de functie van de buis van Eustachius niet hersteld is, kan er opnieuw een buisje worden geplaatst.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: