Struma
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Behandelmogelijkheden

Wat zijn de behandelmogelijkheden? 

De behandeling hangt af van het type struma (uni- of multinodulair), de mate van klachten en of er wel of niet te veel schildklierhormoon wordt geproduceerd. De mogelijke behandelingen zijn: medicatie, radioactief jodium, operatie en radiofrequente ablatie (RFA). Niet elk struma heeft behandeling of controle nodig.

Medicatie 
U kunt beginnen met medicatie als de schildklier te langzaam of te snel werkt.

Radioactief jodium 
Radioactief gemaakt jodium wordt opgenomen in de actieve schildkliercellen
en schakelt deze uit. Op deze manier wordt het struma kleiner. Door de radioactieve behandeling is de grootte van een struma na 6-12 maanden met ongeveer 50 procent afgenomen. De behandeling met radioactief jodium wordt al vele jaren uitgevoerd en is
heel veilig.

Welke dosis radioactief jodium u krijgt is afhankelijk van de grootte van de schildklier. Het ligt aan de hoogte van de dosis of de behandeling poliklinisch kan gebeuren of dat u hiervoor moet worden opgenomen.. Als u opgenomen moet worden, duurt dat één tot enkele dagen.

U neemt het radioactieve jodium in door een capsule in te slikken.

Schildklieroperatie 
Vaak wordt een gedeelte van de schildklier verwijderd, namelijk het deel dat het grootst is en de meeste klachten geeft. Na deze operatie maakt de schildklier soms te weinig hormonen. In dat geval heeft u aanvulling nodig door dagelijks een tablet schildklierhormoon in te nemen.
Een ander woord voor deze operatie is een hemithyreoïdectomie,

Radiofrequentie ablatie (RFA) 
Als u een uninodulair struma heeft, is radiofrequentie ablatie (RFA) een behandelmogelijkheid. Hiervoor krijgt u specifieke informatie.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: