Sedatie bij kinderen
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Dexmedetomidine (dex)

Dexmedetomidine (dex) is een neusspray die voor lichte sedatie zorgt doordat het een natuurlijke slaap veroorzaakt. Het is daarmee een veilig middel om lichte sedatie mee te geven. 

De sedatie gebeurt op de Dagbehandeling Kinderen/jongeren en wordt gegeven door een verpleegkundige die geschoold is in het geven van dex. In overleg met een van de kinderartsen, kan dex ook voor allerlei verrichtingen worden ingezet. Denk hierbij aan een bloedafname, ruggenprik of röntgenonderzoek waarbij uw kind stil moet liggen.

Nuchter zijn van tevoren

Voor sedatie met dex hoeft uw kind niet lang nuchter te zijn. De verpleegkundige spreekt een dag voor het onderzoek met u af tot wanneer uw kind wat mag eten en drinken.

Hoe bereidt u uw kind voor?

De voorbereiding van uw kind op de sedatie is belangrijk. Een goede voorbereiding van u thuis maakt dat uw kind weet wat hem te wachten staat. Het zorgt ervoor dat uw kind een gevoel van controle houdt, waardoor de behandeling/onderzoeken minder
spannend kunnen zijn.

Wilt u meer informatie over de voorbereiding? Of wilt u gebruik maken van de mogelijkheid de voorbereiding in het ziekenhuis te doen met een medisch pedagogisch zorgverlener  (MPZ)? Belt u dan met de medisch pedagogisch zorgverlener. Het telefoonnummer vindt u bij Contact.  

Wat vertelt u uw kind?

  • Uw kind zal tijdens het onderzoek slapen.
  • U bent de hele tijd aanwezig als uw kind in slaap valt, tijdens het onderzoek en als uw kind weer wakker wordt.

Wat kunt u als ouder doen?

Uw kind krijgt de dex toegediend als spray in de neus. Het heeft geen geur en is niet pijnlijk. Het is voor uw kind prettig te weten dat u er bent. Het is ook belangrijk dat er tijdens de sedatie rust is. Uw telefoon moet uit en de kamer wordt schemerig gemaakt, zodat het makkelijker is voor uw kind om in slaap te vallen. Na 20 minuten wordt beoordeeld of uw kind voldoende in slaap is gevallen. Als dat niet het geval is, krijgt het een volgende dosis. Dit mag nog drie keer herhaald worden. Als uw kind diep genoeg slaapt, begint het onderzoek.

Wat gebeurt er, stap voor stap

  • Uw kind krijgt de eerste dosis dex in zijn neus.
  • Een saturatiemeter wordt op indicatie om gedaan. Een saturatiemeter is een zacht knijpertje of een pleister met een rood lampje  dat om de vinger of teen geplaatst wordt. Hiermee bewaken we de hartslag en het zuurstofgehalte in het bloed van uw kind. 
  • De lichten in de ruimte worden gedimd voor rust en stilte.
  • Na 20 minuten wordt beoordeeld of uw kind diep genoeg slaapt, anders volgt een volgende dosering (maximaal 2 keer).
  • Als het onderzoek is afgerond, mag uw kind uitslapen. Dat gebeurt onder saturatiebewaking. Dit kan soms een paar uur duren. Zo nodig kan uw kind gewekt worden door een pijnprikkel.
  • Als uw kind weer helemaal wakker is, mag het wat drinken en eten en naar huis.

Hoe beleeft uw kind het?

Uw kind zal het beleven als een relatief normale slaap in een vreemde omgeving. Er zijn geen bijwerkingen of na-effecten te verwachten.

Na de sedatie

Is de procedure afgerond en de sedatie uitgewerkt, dan mag uw kind weer naar huis. Als het middel is uitgewerkt, hoeft u ook niet meer bang te zijn voor een laat effect ervan.

Heeft u de eerste 24 uur thuis nog vragen of problemen? Neemt u dan contact op met de afdeling Kinderen en Jongeren. U vindt de telefoonnummers bij Contact.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: