Sedatie bij kinderen
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Druppels midazolam

Midazolam is een middel dat zorgt voor een lichte sedatie en angst en stress vermindert. Uw kind kan blijven reageren en praten met uw kind is dus mogelijk. Soms vallen kinderen in slaap. Het bewuste geheugen en de coördinatie van uw kind kunnen verminderd zijn. Uw kind kan denken dat het onderzoek nog plaats moet vinden, terwijl het al klaar is.

Behandeling

De sedatie gebeurt binnen de afdeling Kinderen en Jongeren of de dagbehandeling Kinderen en Jongeren. Vlak voor de sedatie bespreken we met u nog kort de gezondheid van uw kind en het medicijngebruik, de uit te voeren behandeling, de te verwachte effecten van de midazolam en de praktische gang van zaken. 
Naar aanleiding hiervan geeft de arts toestemming om de midazolam te geven. 

Hoe bereidt u uw kind voor? 

De voorbereiding van uw kind op de sedatie is belangrijk. Een goede voorbereiding van u thuis maakt dat uw kind weet wat hem te wachten staat. Het zorgt ervoor dat uw kind een gevoel van controle houdt, waardoor de behandeling of het onderzoek minder spannend kan zijn.

Wilt u meer informatie over de voorbereiding? Of wilt u gebruik maken van de mogelijkheid de voorbereiding in het ziekenhuis te doen met een medisch pedagogisch zorgverlener  (MPZ)? Belt u dan met de medisch pedagogisch zorgverlener. Het telefoonnummer vindt u bij Contact.  

Nuchter zijn van tevoren

Bij het gebruik van midazolam moet uw kind nuchter zijn. De verpleegkundige spreekt een dag voor het onderzoek met u af tot wanneer uw kind mag eten en drinken.

Wat vertelt u uw kind? 

  • Uw kind krijgt druppels in zijn wang met een spuitje (zonder naald). De druppels hebben een rare smaak. Hiertegen kunnen we kort een lolly geven als dat nodig is.
  • Nadat uw kind de druppels heeft gekregen, gaat de lamp in de kamer even uit. Zo kunnen de druppels inwerken en kan uw kind rustig worden. Dit duurt 15 tot 20 minuten. In overleg met u ondersteunt de medisch pedagogisch zorgverlener (MPZ) waar nodig. Een MPZ kan eventueel ook aanwezig zijn bij het onderzoek om uw kind en u te ondersteunen.
  • Uw kind merkt weinig van de behandeling.
  • In de behandelkamer is het stil en rustig.
  • Uw kind mag zijn favoriete knuffel meenemen en vasthouden.

Wat kunt u als ouder doen? 

U blijft bij uw kind en u kunt de hand van uw kind vasthouden.  Uw kind mag ook bij u op schoot liggen. Het is voor uw kind prettig te weten dat u er bent. Verder is het is belangrijk dat er tijdens de sedatie rust is. Praat dus zacht en zet uw telefoon uit. De kamer is schemerig zolang de midazolam inwerkt, daarna is dat niet per se meer nodig. 

Wat gebeurt er stap voor stap

  • De druppels midazolam worden gegeven via een spuitje zonder naald in het wangslijmvlies van uw kind. Daar wordt de midazolam in de bloedbaan opgenomen. Het wangslijmvlies is de ruimte tussen het gebit en de wang. 
  • De hoeveelheid midazolam hangt af van het lichaamsgewicht van uw kind. 
  • Tijdens het geven het drankje en het onderzoek ligt uw kind aan de saturatiemeter ter observatie.  Deze meet de zuurstof in het bloed van uw kind. Nadat uw kind de druppels heeft gekregen, merkt u dat uw kind wat trager reageert.
  • 15 tot 30 minuten na het geven van de druppels midazolam kan de behandeling of het onderzoek beginnen. 
  • Het kan zeker 2 uur na het geven van de druppels duren tot uw merkt dat uw kind weer helemaal normaal reageert.  
  • Als uw kind weer reageert zoals u uw kind kent, mag het naar huis. 

Mogelijke reacties op de midazolam 

  • Normale reactie: Uw kind wordt slaperig maar blijft wel reageren op prikkels. Na het onderzoek kan het soms nog enige tijd wat suffig en wankel op de been zijn.
  • Averechts effect (soms): het kind wordt juist onrustiger en gaat niet slapen. 
  • Tijdelijk geheugenverlies kan een bijwerking zijn. 

Hoe beleeft uw kind het ?

Wat we terug gehoord hebben van de kinderen na sedatie met midazolam is dat ze zich afvragen wanneer de dokter gaat beginnen met het onderzoek. Daarnaast hebben ze kort na het onderzoek het gevoel kort dat ze dubbel zien, gek praten (als een dronkenman) en wiebelig op de benen staan. Sommige kinderen vinden dit onprettig. Geef dat dan ook aan bij de behandelend arts van uw kind.

Na de sedatie

Is de procedure afgerond en de sedatie uitgewerkt, dan mag uw kind weer naar huis. Als de middelen zijn uitgewerkt, hoeft u ook niet meer bang te zijn voor een laat effect van het middel. 

Heeft u de eerste 24 uur thuis nog vragen of problemen? Neemt u dan contact op met de afdeling Kinderen en Jongeren. U vindt de telefoonnummers bij Contact.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: