Reumatoïde artritis aan hand of pols
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Artroplastiek

De operatie heeft als doel het aangedane gewricht te vervangen door een siliconen kunstgewricht zodat uw hand weer pijnvrij wordt en zo goed mogelijk kan functioneren.

De operatie

De operatie vindt in principe plaats onder regionale verdoving in dagbehandeling. U krijgt een injectie in de oksel of net boven het sleutelbeen (schouder). Uw hand wordt schoongeborsteld en gedesinfecteerd met een speciale vloeistof. De operatie gebeurt onder ''bloedleegte'' van de arm. Zo is er geen bloedverlies en houdt de arts goed zicht op alle kleine structuren, zoals zenuwen, in uw hand. U krijgt hiervoor een knelband om uw arm. Deze band wordt opgepompt zodat er geen bloed meer naar de hand kan stromen. Er wordt een kleine insnede aan de kant van de handpalm ter hoogte het te vervangen gewrichtje gemaakt. Het aangedane gewrichtje wordt verwijderd en het nieuwe gewrichtje geplaatst. De wond wordt gehecht, waarna de duim en onderarm worden ingegipst.

Na de operatie

U kunt enkele uren na de operatie, onder begeleiding, naar huis. U heeft dan het gevoel in arm weer terug. Eventuele napijn kunt u bestrijden met paracetamol. Het litteken kan nog wel een aantal maanden gevoelig blijven. Beweegt u de vingers zo snel mogelijk en zoveel mogelijk. Houd de geopereerde hand zoveel mogelijk hoog en ook af en toe boven het hoofd. De eerste week moet u de draagdoek blijven gebruiken.

Na twee weken mogen de hechtingen eruit en krijgt u een opnieuw gips. Dit gips moet nog minstens een week blijven zitten. Daarna volgt een periode van zes tot acht weken waarin u een afneembare spalk draagt. U moet nu ook oefeningen doen, in het begin om het gewricht soepel te houden, later om de hand sterker te maken.

Houdt er rekening mee dat u al deze tijd niet mag autorijden. Sporten kunt u pas weer na drie tot zes maanden. In deze eerste zes weken komt u wekelijks bij de handtherapeut voor revalidatie. Soms wordt een röntgenfoto gemaakt van de vinger of duim.

Implantaatgegevens

Een implantaat is een medisch hulpmiddel dat in uw lichaam is geplaatst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een heup- of borstprothese, een pacemaker, of platen en schroeven. Wilt u meer weten over uw implantaat of prothese? Kijk dan in uw dossier op Mijn Rijnstate in het menu onder 'Implantaten'.  Hier vindt u informatie als de naam, het type implantaat, het serienummer, en de datum waarop u uw implantaat heeft gekregen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: