Reumatoïde artritis aan hand of pols
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Artrodese

De operatie heeft als doel het aangedane gewricht vast te zetten zodat uw hand weer pijnvrij wordt.

De operatie

De operatie vindt in principe plaats onder regionale verdoving in dagbehandeling. U krijgt een injectie in de oksel of net boven het sleutelbeen (schouder). Uw hand wordt schoongeborsteld en gedesinfecteerd met een speciale vloeistof.De operatie gebeurt onder ''bloedleegte'' van de arm. Zo is er geen bloedverlies en houdt de arts goed zicht op alle kleine structuren, zoals zenuwen, in uw hand. U krijgt hiervoor een knelband om uw arm. Deze band wordt opgepompt zodat er geen bloed meer naar de hand kan stromen.

Er wordt een kleine insnede aan de kant van de handpalm ter hoogte van het aangedane gewricht gemaakt. Het zieke kraakbeen wordt eerst van het gewricht afgehaald. De holte wordt opgevuld met extra bot, dat in de meeste gevallen uit het bot van de onderarm of elleboog gehaald wordt. Dit bot zorgt dat het gewricht uiteindelijk aan elkaar groeit.
Alles wordt vastgezet met kleine metalen pennetjes. De wond wordt gehecht, waarna de hand en onderarm worden ingegipst.

Na de operatie

U kunt enkele uren na de operatie, onder begeleiding, naar huis. U heeft dan het gevoel in arm weer terug. Napijn mag u bestrijden met paracetamol. Beweegt u de vingers zo snel mogelijk en zoveel mogelijk. Houd de geopereerde hand zoveel mogelijk hoog en ook af en toe boven het hoofd.

Het gips moet zes weken blijven zitten; al deze tijd mag u niet autorijden. Sporten kunt u pas weer na drie tot zes maanden. In deze eerste zes weken komt u wekelijks bij de handtherapeut voor revalidatie. Soms wordt een röntgenfoto gemaakt van de vinger of duim.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via:

Komt u op bezoek bij uw naaste?

Draag dan een mondneusmasker.

De mondneusmaskers zijn gratis te verkrijgen bij de hoofdingang van ons ziekenhuis en op alle verpleegafdelingen.

Namens onze patiënten: dank voor uw medewerking!