Prik- of spatletsel tijdens het werk in Rijnstate
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Hepatitis B

Hepatitis B kan een ontsteking van de lever veroorzaken. Chronische hepatitis B kan ook leiden tot levercirrose en geeft een verhoogd risico op leverkanker. Als je in contact komt met materiaal van een bron die bekend is met hepatitis B is de kans dat je hierdoor besmet wordt 25 procent.

Hoe vindt een besmetting met hepatitis B plaats?

Een besmetting met Hepatitis B kan plaatsvinden door:

  • Prikken aan scherpe voorwerpen zoals naalden
  • Snijden aan chirurgisch instrumentarium
  • Bijtwonden
  • Spatten op slijmvliezen (oog of mond)

Hoe kunnen we een besmetting met hepatitis B behandelen?

Om een besmetting te voorkomen zorg je voor preventieve bescherming door middel van een volledige vaccinatie. Zorgmedewerkers worden in principe allemaal gevaccineerd. Als je vaccinatiestatus niet bekend of onduidelijk is, krijg je een injectie met immunoglobuline. Het is belangrijk dat deze injectie binnen 48 uur na het ontstaan van het letsel wordt toegediend. Na deze injectie met immunoglobuline is het raadzaam om binnen vier dagen te starten met de volledige vaccinatie tegen hepatitis B.

Als de vaccinatie en/of tweede injectie met immunoglobuline nodig is ontvang je deze via de Travel Clinic Oost (TCO). Je kunt zelf bellen om een afspraak te maken.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: