Prik- of spatletsel tijdens het werk in Rijnstate
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Hiv

Hiv is een virus dat de eigen afweer tegen ziekteverwekkers verzwakt. Iemand die is geïnfecteerd met het hiv-virus wordt op den duur makkelijker vatbaar voor infecties. Als je in contact komt met materiaal van een bron die drager is van het hiv-virus is de kans dat je hierdoor besmet wordt ongeveer 0,3 procent.

Hoe vindt een besmetting met hiv plaats?

Een besmetting met hiv kan plaatsvinden door prik-, snij-, spatletsel en/of een bijtwond.

Hoe kunnen we een besmetting met hiv behandelen?

Preventieve vaccinatie tegen hiv is niet mogelijk. Behandeling binnen enkele uren na het incident met hiv-remmers (Post Expositie Profylaxe, ofwel PEP), kan de kans op een infectie met het hiv-virus verminderen.

PEP

PEP bestaat uit een combinatie van medicatie die je gedurende vier weken volgens een strak schema inneemt. De middelen kunnen bijwerkingen als misselijkheid, hoofdpijn, buikpijn en diarree veroorzaken. Wanneer je met een PEP-kuur begint word je verder doorverwezen naar een internist en naar een hiv-verpleegkundige. Je wordt dan verder poliklinisch vervolgd. De hiv-verpleegkundige neemt dan de eerstvolgende werkdag contact met je op.

Wanneer je niet met een PEP kuur begint wordt er na drie en zes maanden anti-hiv bepaald door middel van een bloedafname. Wanneer je een incident hebt gehad waarbij de risico op besmetting hoog is en als de bron positief of onbekend is, loop je het risico op werkgerelateerde of seksuele overdracht van het hiv-virus aan anderen. Dit geldt alleen als je besmet bent met het hiv-virus.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: