Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Intra-Uteriene Inseminatie

Wat is Intra-Uteriene Inseminatie?

Intra-Uteriene Inseminatie (IUI) is het inbrengen (insemineren) van sperma in de baarmoederholte. IUI wordt toegepast bij:

  • een verminderde kwaliteit van de zaadcellen;
  • een te laag aantal zaadcellen;
  • geen duidelijke oorzaak voor het uitblijven van de zwangerschap.

De kans op een zwangerschap bij IUI is ongeveer 10 procent per behandeling. Meestal vinden er drie tot zes behandelingen plaats.

Deze behandeling kan zowel in de spontane cyclus als in combinatie met hormoonbehandeling plaatsvinden.

IUI natuurlijke cyclus

In Rijnstate kiezen we voor IUI in een spontane cyclus als er sprake is van verminderde spermakwaliteit.

Essentieel in de procedure is de timing van de IUI. Halverwege de cyclus start u met ovulatietesten. Als deze ovulatietest positief is, is er binnen 24 uur een eisprong te verwachten. De dag na de positieve ovulatietest verwachten wij u en uw partner op onze polikliniek. U krijgt een afspraak om het sperma, dat thuis of in ons centrum geproduceerd mag worden, in te leveren bij het laboratorium. Het sperma ondergaat vooraf een bewerking in het laboratorium, zodat uiteindelijk het meest beweeglijke deel van de zaadcellen overblijft. Deze bewerking duurt ongeveer een uur. Vervolgens zullen wij het sperma met een dun slangetje in de baarmoederholte brengen. De zaadcellen kunnen dan vanuit de baarmoederholte in de eileiders zwemmen, waar de bevruchting van een eicel kan plaatsvinden. U kunt hierna uw dagelijkse activiteiten hervatten, u hoeft niets extra’s te doen of te laten.

Wij adviseren u om tijdens de behandeling ook regelmatig gemeenschap te hebben. Als u drie weken na de IUI nog geen menstruatie heeft gekregen, kunt u met behulp van een zwangerschapstest vaststellen of een zwangerschap tot stand is gekomen.

IUI met hormoonbehandeling

Bij paren bij wie geen duidelijke oorzaak wordt gevonden voor het uitblijven van de zwangerschap zullen we tijdens de IUI cyclus ook gebruik maken van een milde hormoonstimulatie met behulp van hormooninjecties.

Hormooninjecties bevatten FSH, het hormoon dat de eierstok aanzet tot het maken van eicellen. U krijgt van de verpleegkundige prikinstructies, waarbij u leert uzelf dagelijks dit hormoon toe te dienen. Wij zullen u precies vertellen hoeveel u van dit hormoon moet spuiten. Vanaf de derde cyclusdag tot aan de eisprong dient u zichzelf dagelijks dit hormoon toe. Om te onderzoeken of de eierstokken voldoende reageren zullen we u regelmatig voor echo- en/of bloedonderzoek op de polikliniek zien. Als uw eierstokken teveel of te weinig reageren zullen we dosering van de hormooninjecties eventueel aanpassen. Als de eicel voldoende gerijpt is of als de ovulatietest aangeeft dat de eisprong aanstaande is, krijgt u nog een ander hormoon toegediend dat zorgt voor de eisprong. Binnen 24 uur (bij een positieve ovulatietest) of na 36 uur (na een Pregnyl injectie) maken wij met u een afspraak voor de inseminatie. U krijgt een afspraak om het sperma, dat thuis of in ons centrum geproduceerd mag worden, in te leveren bij het laboratorium. Na bewerking in het laboratorium zal het sperma in de baarmoederholte worden ingebracht zoals boven beschreven.

Als u drie weken na de IUI nog geen menstruatie heeft gekregen, kunt u met behulp van een zwangerschapstest vaststellen of een zwangerschap tot stand is gekomen.

Bij de behandeling met hormooninjecties is er een verhoogde kans op meerlingen. We willen de kans op een meerlingzwangerschap zo veel mogelijk beperken door te streven naar het tot rijping komen van niet meer dan een tot drie follikels. Mochten we tijdens het echo onderzoek zien dat er meer dan drie follikels rijpen, dan zullen we met u bespreken of u in die cyclus geen IUI wilt ondergaan, of dat we een aantal follikels verwijderen en vervolgens alsnog in die cyclus IUI toepassen.

Vruchtbaarheidsbehandelingen

Voortplantingsgeneeskunde is één van de bijzondere expertisegebieden van Rijnstate. Wij bieden alle vruchtbaarheidsbehandelingen aan met aandacht voor uw persoonlijke situatie en wensen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: