Implantatie van een neurostimulator
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

De operatie

Hoe verloopt de operatie?

De behandeling bestaat meestal uit twee fases: een proeffase en een definitieve fase. Tijdens beide fases wordt u opgenomen op de eerste etage van het Pijncentrum in Velp. U meldt zich hier op het afgesproken tijdstip. U mag dan aan het einde van de dag weer naar huis. Het is belangrijk dat u voor beide operaties nuchter bent. Voor de operatie krijgt u een antibioticum via het infuus. De operatie wordt onder plaatselijke verdoving en een roesje uitgevoerd.

Proeffase

Een proeffase duurt tien of veertien dagen. Tijdens een operatie krijg u een elektrode tegen de achterkant van het ruggenmerg. Deze elektrode sluiten we aan op de testapparatuur. Zo kunnen we beoordelen of de stroom in het juiste gebied van de pijn voelbaar is. Deze eerste operatie duurt ongeveer één tot twee uur. U krijgt een wond op de rug en een wond op de bil van ongeveer 2 keer 10 cm. Tijdens de hele proefperiode draagt u de batterij aan de buitenkant van het lichaam. Aan het einde van de proefperiode bepaalt de arts of u een definitieve implantatie krijgt.

Definitieve fase

Als de neurostimulator genoeg helpt tegen de pijn, wordt er definitief een batterij geplaatst. U wordt dan nog een keer geopereerd. Bij deze operatie verbinden we de elektrode met de implanteerbare batterij die we plaatsen in het bovenste deel van de bil. De tweede operatie duurt meestal een half uur.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: