Implantatie van een neurostimulator
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

De operatie

Hoe verloopt de operatie?

De behandeling bestaat meestal uit 2 fases: een proeffase en een definitieve fase. Tijdens beide fases wordt u opgenomen in Rijnstate Elst. U meldt zich hier op het afgesproken tijdstip. U mag dan aan het einde van de dag weer naar huis. Het is belangrijk dat u voor beide operaties nuchter bent. Voor de operatie krijgt u een antibioticum via het infuus.

De operatie wordt onder plaatselijke verdoving en een roesje uitgevoerd. Een sedatiepraktijkspecialist voert de verdoving uit. We bellen u hiervoor van tevoren voor een screening van uw gezondheid en de sedatie wordt met u besproken.

Proeffase

Een proeffase duurt 10 of 14 dagen. Tijdens een operatie krijg u een elektrode tegen de achterkant van het ruggenmerg. Deze elektrode sluiten we aan op de testapparatuur. Zo kunnen we kijken of de stroom in het juiste gebied van de pijn voelbaar is.

Deze eerste operatie duurt ongeveer 1 tot 2 uur. U krijgt een wond op de rug en een wond op de bil, elk van ongeveer 10 cm. Tijdens de hele proefperiode draagt u de batterij aan de buitenkant van het lichaam. Aan het einde van de proefperiode bepaalt de arts of u een definitieve implantatie krijgt.

Definitieve fase

Als de neurostimulator genoeg helpt tegen de pijn, wordt er definitief een batterij geplaatst. U wordt dan nog een keer geopereerd.

Bij deze operatie verbinden we de elektrode met de implanteerbare batterij die we plaatsen in het bovenste deel van de bil. De tweede operatie duurt meestal een half uur.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: