Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Gynaecologische oncologie

Gynaecologische oncologie betreft alle kwaadaardige aandoeningen aan de vrouwelijke geslachtsorganen: ovariumcarcinoom (eierstokkanker), endometriumcarcinoom (baarmoederslijmvlieskanker), vulvacarcinoom (kanker van de schede/schaamlippen) en cervixcarcinoom (baarmoederhalskanker).

Samenwerking met Radboudumc

Alle gynaecologische kankers worden behandeld in samenwerking met het Radboudumc in Nijmegen. Eierstok- en baarmoederkanker wordt geopereerd in Rijnstate Arnhem. Vulva- en baarmoederhalskanker wordt geopereerd in het Radboudumc in Nijmegen, nadat de diagnose is gesteld. Er is een intensief samenwerkingsverband met het Gynaecologisch Oncologisch Centrum Nijmegen (GOCN).

Preventie

Op dit moment is de enige preventie voor een gynaecologische kanker de baarmoederhalskankervaccinatie. Wij adviseren dan ook dit te laten doen bij de groep 12-jarigen. Verder proberen we baarmoederhalskanker in een voorstadium te vangen door middel van het bevolkingsonderzoek, zodat het nog goed te behandelen is. Voor andere gynaecologische kankers proberen we naar aanleiding van klachten en door middel van onderzoek de kwaadaardigheid in een vroeg en nog goed te behandelen stadium te ontdekken.

Behandeling

De behandeling varieert per aandoening en de uitgebreidheid van de ziekte. Er wordt behandeld volgens IKNL/WO-richtlijnen. In het algemeen zal in eerste instantie door middel van een operatie geprobeerd worden de ziekte (zoveel mogelijk) te verwijderen. Radiotherapie en chemotherapie kan in veel gevallen aanvullend nodig zijn. In sommige gevallen vormt dit de primaire behandeling of een voorbehandeling vormen op een aankomende operatie.

Spreekuur

Er is op de polikliniek een apart oncologiespreekuur voor patiënten met een gynaecologische kanker. Ook is er een spreekuur van de oncologieverpleegkundige. Samen met de radiotherapeute is er een gecombineerd spreekuur van patiënten die na de operatie bestraald zijn.

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: