Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Gipsverband

U heeft een gipsverband om uw arm of been gekregen. Hier vindt u meer informatie over het gipsverband en leest u wat u kunt verwachten.

Waarom heeft u een gipsverband gekregen?

Bij een botbreuk zorgt het gipsverband ervoor dat de botten van uw arm of been in de goede stand blijven staan en kunnen genezen. Bij een beschadigd gewricht of bij beschadigde pezen zorgt het gipsverband ervoor dat uw arm of been rust krijgt.

Repositie 

Als de breuk gezet is, spreken we van een repositie. Er kan in de eerste twee weken zwelling en veel pijn ontstaan. Neem hiervoor voldoende pijnstilling en let goed op wat u wel en niet mag doen.

Welk soort gipsverband heeft u gekregen?

In Rijnstate maken we gebruik van een gipsspalk of een circulair gips. Voor de adviezen die voor u gelden is het belangrijk dat u weet of er bij u een gipsspalk of een circulair gips (totaal gipsverband) is aangebracht. Degene die het gips aangebracht heeft, vertelt u dit.

Hoeveel weken draagt u het gipsverband?

Dit is afhankelijk van de soort breuk. Uw gipsverbandmeester kan u hier gerichter antwoord op geven op de poli-afspraak.

Krukken 

U kunt krukken kopen op de Spoedeisende Hulp. Wij informeren u hierover als het nodig is.

Wanneer heeft u een controle op de polikliniek?

U krijgt een controle-afspraak mee voor de gipspoli. Het kan ook zijn dat de secretaresse deze op een later tijdstip toestuurt of telefonisch aan u doorgeeft.

Verwijderen van het gipsverband

Neem de krukken en stevige schoenen mee wanneer het onderbeengips er wordt afgehaald. De krukken heeft u in het begin vaak nog nodig omdat de beenspieren zwak zijn geworden. In de eerste periode ( dit kan tot tien weken duren) kan er wat zwelling ontstaan, vooral ’s avonds. Leg uw been dan hoog. De zwelling is niet erg en gaat vanzelf weer over.

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: