Dieetadvies bij een vertraagde maagontlediging
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Bent u ongewenst afgevallen?

Energie

Voeding levert energie. Die energie hebben we nodig bij alles wat we doen, bijvoorbeeld lopen en fietsen, maar ook bij alles wat er in ons lichaam gebeurt. Hoeveel energie u nodig heeft, hangt bijvoorbeeld af van uw lengte, leeftijd, geslacht, ziekte en activiteit. Als u ziek ben of erg actief bent, heeft u meer energie nodig.

De energie wordt geleverd door koolhydraten (zoals suikers en zetmeel) en vetten in de voeding.

Omdat vet de maagontlediging vertraagt, is dit een minder geschikte energiebron voor u.

Met uw gewicht weet u of u genoeg energie binnenkrijgt. Ons advies is dus om uzelf 1 keer per week op een vast moment te wegen. Blijft uw gewicht gelijk of stijgt het? Dan krijgt u voldoende energie binnen. Als uw gewicht daalt dan is de hoeveelheid energie (nog) niet voldoende.

Eiwit

Eiwit (proteïne) is nodig voor de opbouw van spieren en het herstel bij wonden. Het is een bouwstof voor het lichaam. Bij ziekte is het de belangrijkste voedingsstof voor herstel.

Als u te weinig energie binnenkrijgt, gaat uw lichaam de eiwitten gebruiken als brandstof in plaats van als bouwstof. Dit leidt bijvoorbeeld tot spierafbraak.

Eiwit komt vooral voor in dierlijke producten zoals vlees, vis, kip, kaas en zuivelproducten. Er zit ook eiwit in brood en peulvruchten zoals bruine en witte bonen, maar wel minder.

Voedingsadviezen

Er zijn verschillende manieren om met uw voeding meer energie en eiwitten in te nemen.

Neem dranken waar energie in zit zoals vruchtensap, zuiveldranken en siroop. Koffie, thee en water bevatten geen energie. Voeg eventueel suiker, honing, siroop en stroop toe, bijvoorbeeld door koffie, thee, melk, vla, yoghurt, pap, vruchtenmoes en vruchtensap.

Maak ruim gebruik van eiwitrijke producten. Geschikte eiwitrijke producten zijn magere, zachte vleessoorten, magere vleeswaren, kip, kalkoen, vis, ei, melkproducten, tahoe en tofu. Er zijn ook eiwitrijke of eiwitverrijkte zuivelproducten te verkrijgen, zoals Skyr, kwark, proteïnetoetjes of proteïneshakes.

Broodmaaltijd

Neem dubbel beleg op de boterham of een extra plak 30+ kaas of magere vleeswaren uit het vuistje.

  Breng variatie aan in uw broodmaaltijd door brood te vervangen door een bolletje, suikerbrood of een andere luxe broodsoort. Kiest u voor suikerbrood, denk dan ook aan hartig beleg (eiwit) door deze bijvoorbeeld uit het vuistje erbij te nemen.

  Als u moeite heeft met het eten van vaste voeding zoals brood, beschuit of knäckebröd, kunt u ook kiezen voor een pap, vla, (vruchten)yoghurt, kwark of een glas drinkontbijt.

Denk eens aan een boterham belegd met:

ham en kaas (maak er een tosti van); omelet met kruiden of een gekookt eitje; hüttenkäse.

Warme maaltijd

Als (warm) vlees tegenstaat probeer dan eens fijn gesneden vlees, een ragout of koud vlees.

Wissel vlees af met kip, vis, omelet of een vegetarische vleesvervanger.

Een bakje appelmoes of andere vruchtenmoes bij de warme maaltijd zorgt voor een frisse afwisseling.

  • Kies voor variatie een samengesteld gerecht met rijst, pasta, aardappelen, stamppot of een maaltijdsoep.
  • Als u veel moeite heeft met het eten van de warme maaltijd, maak dan een goed gevulde soep met veel vlees, groenten en vermicelli.
  • In bouillon zitten weinig voedingsstoffen. Een klein beetje bouillon voor de maaltijd kan wel de eetlust opwekken. Kies voor gebonden soepen en verwerk in een heldere soep of bouillon gehaktballetjes of stukjes kip.

Als u een dag minder energie heeft om te koken, kunt u:

  • Een kant-en-klaarmaaltijd of producten uit een blik, glas of diepvries bereiden. Deze hoeft u alleen maar op te warmen. Denk daarbij aan koelversmaaltijden, diepvriesmaaltijden van de supermarkt of een maaltijd van de slager of groenteman. Ook kunt u maaltijden van een cateringservice of andere maaltijdaanbieder bestellen.
  • Voor 2 dagen tegelijk koken en de helft invriezen.

Zuivelproducten en kaas

  • Magere, halfvolle of volle zuivelproducten (kies wat u beter verdraagt), zoals melk en melkproducten en kaas, kunt u gebruiken bij uw hoofdmaaltijden, maar ook als tussendoortje.

Als u geen zuivel kunt of wil gebruiken, zijn sojaproducten een goed alternatief. Sojaproducten leveren dezelfde hoeveelheid eiwit als normale zuivelproducten. Calcium en verschillende B-vitamines worden eraan toegevoegd.

Energierijke tussendoortjes

  • Een cracker, beschuit of sneetje brood met halvarine en 30+ kaas of magere vleeswaren.
  • Als u op stap gaat of onderweg bent, neem dan ook iets te eten mee zoals een koek (Liga, Sultana, Evergreen of stroopwafel), een pakje vruchtensap of (chocolade)melk.
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: